grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Sahte Gübreye Dikkat!

Sahte gübrelerin % 60 tuz içerdiği yapılan analizlerde tespit edilmiştir. Sahte gübre üretiminde genellikle çok ucuz olan tuz, alçı, kum gibi malzemeler kullanılmaktadır.

Ekonomi Yayın: 15 Ekim 2024 - Salı - Güncelleme: 15.10.2024 21:40:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Tarımın en önemli girdilerinden biri gübredir. Gübre bitkisel verimliliğin artmasını sağlamakla beraber ürünün kalitesine de etki etmektedir. Çiftçilerimiz de büyük paralar ödeyerek aldıkları gübrelerden verim ve kalite artışı sağlamayı beklemektedirler. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde gübre sektörünün hareketlenmesi ile birlikte tanınmış gübre ithalatçısı veya üreticisi firmaların torbalarını taklit ve tağşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübreler satılabilmektedir. İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince gübrelerin piyasa denetimi sürekli olarak yapılmalıdır.

Genellikle yakalanan sahte gübrelerin % 60 tuz içerdiği yapılan analizlerde tespit edilmiştir. Sahte gübre üretiminde genellikle çok ucuz olan tuz, alçı, kum gibi malzemeler kullanılmaktadır. Sahte gübrenin içindeki tuz toprağı çoraklaştırdığı için verdiği zarar yıllarca sürmektedir. Konya ilinin tarım kapasitesinin yüksek olması nedeniyle sahte gübre satışı yapanlar için cazip bir yer haline gelmiştir. Bunun için çiftçimizin gübre alırken dikkatli olmaları gerekmektedir.

GÜBRE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

          1-Gübre İl/İlçe Müdürlüklerinin bilgisi dahilinde faaliyet gösteren bayiden alınmalı. Gübre bayisi olmadan gübre satışı yapan iş yerlerinden gübre alınmamalıdır.


          2-Bayiden, sattığı ürünle ilgili Bakanlık tarafından verilen gübrenin "Tescil Belgesi" üretici firmanın lisans belgesi olup olmadığı sorularak kontrol edilmelidir.

          3-Gübreler kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla bayilik sözleşmesi olan gübre bayilerinden faturalı bir şeklide alınmalıdır.

          4-Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre alınmamalıdır.

          5-Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere rağbet edilmemelidir.

           6-Etiket bilgileri Türkçe olmayan, ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreler satın alınmamalıdır.

        7-Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreler alınmamalıdır.

          8-Piyasada satılan gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize bilgi verilmelidir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.