MS 2. yüzyıl Roma hamamı, Kırşehir Kent Konseyi’nin gezisiyle yeniden gündemde.
Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde definecilerin tahrip ettiği alanda 2012’de ortaya çıkan “İç Anadolu’nun Efes’i” olarak nitelenen kayıp antik kentin büyük kısmı, yetersiz kazılar nedeniyle hala toprak altında bekliyor.

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesi Büyükteflek köyü Kale mevkiinde, 2012 yılında define avcılarının kaçak kazılarıyla tahrip edilen alanda ortaya çıkan MÖ 2. yüzyıla ait Roma hamamı, Kırşehir Kent Konseyi Kültür ve Turizm Çalışma Grubu’nun “Doğa ve Tarih Gezisi” ile yeniden gündeme geldi. Ancak, definecilerin yol açtığı yıkıma rağmen, “İç Anadolu’nun Efes’i” olarak nitelenen antik kentin büyük kısmı, 13 yıldır yeterli kazı çalışması yapılamadığı için hala toprak altında.
Büyükteflek Yerleşim Yeri, Çiçekdağı’na 7 km, Kırşehir merkeze 71 km mesafede, köyün 2 km güneyinde yer alıyor. Definecilerin 2012’de, 2011 yılında, kaçak kazılarla tuğla duvar kalıntılarını tahrip etmesi, köy muhtarı Eyüp Baran’ın dikkatini çekti. Baran’ın ihbarı üzerine Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri, sit alanında kurtarma kazısı başlattı.
2012-2014 yıllarında Kırşehir Müzesi Müdürlüğü’nce yapılan kazılar, MS 2. yüzyıla tarihlenen bir Roma hamamını gün yüzüne çıkardı. Hamam, palestra (spor salonu), cehennemlik (külhan), caldarium (sıcaklık), tepidarium (ılıklık) ve frigidarium (soğukluk) bölümleriyle Roma şehirlerinin görkemli yapılarından. MS 4.-5. yüzyıllarda hamamın havuz kısmı kiliseye, palestra mezarlığa dönüştürülmüş. Kazılarda pitoslar, koku şişeleri, kandiller, pişmiş toprak kaplar ile disk ve gülle sporuna ait erken örnekler bulundu.
Definecilerin tahribatı, hamamın bir kısmını geri dönülmez şekilde zarar görse de, bu yıkım antik kentin varlığını ortaya çıkardı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül, 2012’de hamamın büyük bir şehirle bağlantılı olduğunu, literatürde yer almayan bu yapının eşsiz olduğunu belirtti. Ancak, uzmanlar, definecilerin yol açtığı hasarın onarımı ve kentin kalanının açığa çıkarılması için kaynak ve uzman eksikliği nedeniyle çalışmaların yetersiz kaldığını vurguluyor. Antik kentin sadece onda biri gün yüzüne çıkmış durumda.
Türkiye İş Kurumu’nun 2012’de 8 personelle desteklediği kazılar sınırlı kaldı. Kırşehir’in turizm potansiyelini artırabilecek bu kayıp kentin tamamen ortaya çıkarılması için kapsamlı kazı çalışmaları şart. Definecilerin tahribatına karşı sit alanlarının korunması ve bu eşsiz mirasın kurtarılması için yetkililerden acil adım bekleniyor.