Zeytin Yasası değişikliğine Kırşehir’den gelen tepki!

Kamuoyunda"Zeytin Yasası" olarak bilinen Maden Yasası’nda yapılmak istenen değişikliğe karşı Türkiye’nin dört bir yanından gelen yurttaşlar Ankara’da buluştu. Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da tepkilere destek vermek üzere TBMM önüne gitti

Yaşam Yayın: 17 Temmuz 2025 - Perşembe - Güncelleme: 17.07.2025 13:32:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmeleri süren ve kamuoyunda “Zeytin Yasası” olarak bilinen Maden Yasası Değişikliği, çevre örgütlerinin ve yurttaşların tepkisine yol açtı. Komisyonda kabul edilmesinin ardından Genel Kurul gündemine alınan yasa teklifi, özellikle doğa savunucuları ve tarım alanlarında yaşayan yurttaşlar tarafından büyük bir tehdit olarak görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’na havale edilen yasa değişikliği öncesinde, Türkiye’nin birçok ilinden gelen vatandaşlar, Ankara’da Cemal Süreya Parkı’nda bir araya geldi. “Toprağımızı, Suyumuzu, Havamızı Vermeyeceğiz” sloganları eşliğinde yapılan eylemde, maden projeleri nedeniyle tahrip edilen doğa örnekleri ve köylülerin yaşadığı mağduriyetler kamuoyuyla paylaşıldı.

Kırşehir’den Güçlü Destek

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da değişikliğe karşı tepkisini göstermek için Ankara’ya gitti. TBMM önünde çevre gönüllüleri ve demokratik kitle örgütleriyle buluşan Ekicioğlu, burada gerçekleştirilen açıklamaya katılarak Kırşehir adına destek verdi.

Başkan Ekicioğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen çevre örgütleri ve gönüllüleriyle birlikte, Maden Yasası Değişikliğine ilişkin TBMM Genel Kurulu öncesi bir araya gelerek tepkimizi dile getirdik. Doğamızı, geleceğimizi rant uğruna yok ettirmeyeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Köylülerden Çarpıcı Açıklamalar

Eylem sırasında söz alan köylüler, kendi bölgelerinde yaşadıkları maden tahribatlarını anlatarak, bu yasa değişikliğinin kırsal yaşamı daha da zorlaştıracağını ifade etti. Zeytinlikler, mera alanları ve içme suyu kaynaklarının madencilik faaliyetine açılmasının geri dönülemez yıkımlara neden olacağı uyarısında bulunuldu.

"Yasa Geçerse Felaket Kaçınılmaz"

Uzmanlar ve çevre hukukçuları ise söz konusu değişikliğin yürürlüğe girmesi durumunda tarım, orman ve su havzalarının büyük tehdit altına gireceğini belirtiyor. Kervansaray Dağları gibi hassas ekosistemlere sahip bölgelerde, maden faaliyetlerinin artması halinde, Kırşehir dahil birçok ilin su varlıklarının yok olma riskiyle karşı karşıya kalacağı vurgulanıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.