Cingöz Otel Bakanlık müdahalesiyle mühürlendi
Kırşehir'de Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahamettin Öztürk’e ait Cingöz Otel, turizm işletme belgesi sürecinde yaşanan yasal eksiklikler nedeniyle mühürlendi. Kırşehir Belediyesi ise çıkan haberlere tepki göstererek Turizm Bakanlığı'nın resmi yazısı

Kırşehir’de faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahamettin Öztürk'e ait Cingöz Otel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bildirimine dayanarak zabıta ekipleri tarafından mühürlendi. Olayın ardından kamuoyunda “belediyenin kasıtlı hareket ettiği” yönünde iddialar gündeme gelirken, Kırşehir Belediyesi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla bu iddialara sert bir dille yanıt verdi.
Belediyenin açıklamasında, "Habercilik adı altında trollük yapmaya gerek yok! Doğru haberi gelip belediyemizden alırsanız, kamuoyunu daha doğru bilgilendirirsiniz. Bu da size ders olsun." ifadeleri yer aldı. Paylaşımla birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen ve mührün gerekçesini ortaya koyan resmi yazıya da yer verildi.
Yasal Süreç Tamamlanmadı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cingöz Otel’e ait 3 yıldızlı turizm işletme belgesini 31 Ekim 2024 tarihinde iptal etti ve bu kararı işletme yönetimine tebliğ etti. Ancak, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca, işletme belirtilen süre içerisinde yeni bir turizm işletme belgesi almadı.
Bakanlık tarafından Kırşehir Belediyesi’ne gönderilen yazıda, Kanun’un ilgili hükümleri hatırlatıldı ve turizm işletme belgesi bulunmadan faaliyet gösteren konaklama tesislerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının, Bakanlığa yapılan bildirim üzerine, yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilmesi ve faaliyetlerine son verilmesi gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede, Kırşehir Belediyesi’nin de süresi içinde yapılan bildirimi dikkate alarak, yasal yükümlülük gereği otelin faaliyetini durdurması ve ruhsatını iptal etmesi gerektiği ifade edildi.
Yazıda ayrıca, işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen konaklama tesislerinin yeniden faaliyete geçebilmesi için yalnızca belediye onayının yeterli olmadığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın “uygun görüş yazısını” almasının zorunlu olduğu belirtildi. Bu yazı belediyeye sunulmadığı takdirde, otelin yeniden açılmasının hukuken mümkün olmadığı vurgulandı.
Bakanlık, bununla birlikte; belgelerde gerçeğe aykırı bilgi sunulması ya da yasal şartlara aykırı şekilde ruhsat düzenlenmesi durumunda, ilgili yetkililer hakkında yasal işlem başlatılacağını da belediyeye resmî olarak bildirdi.
“Kasıtlı Davranıldığı” İmalarına Yanıt
Kırşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, daha önce kaçak yapı olduğu gerekçesiyle yıkımı gerçekleştirilen iş yerine gönderme yapılarak Bahamettin Öztürk’e yönelik kasıtlı bir uygulama yapıldığı imalarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Belediyenin mühürleme işlemini tamamen bakanlık yazısı doğrultusunda ve yasal zorunluluk kapsamında gerçekleştirdiği vurgulandı.
"Tadilat" Açıklaması
Cingöz Otel’in girişine asılan pankartta, “Otelimiz tadilat nedeniyle geçici bir süre hizmet verememektedir” ifadelerine yer verildi. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen resmi yazıya dayanılarak yapılan mühürleme işlemi sonrası bu açıklama dikkat çekti. Belediye tarafından yapılan paylaşımda ise, kapanma gerekçesinin ruhsat iptali ve turizm işletme belgesi alınmaması olduğu resmî belgelerle duyuruldu.
Kırşehir Belediyesi tarafından paylaşılan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen resmi yazıda şu ifadeler yer alıyor ;
''Kırşehir İli, Merkez İlçesi, ........... adresinde faaliyet gösteren, yetkili idare tarafından düzenlenmiş [tarih ve sayı] tarih ve sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan, ............. Otel isimli tesise ilişkin Bakanlığımızca [tarihli ve sayılı] 3 Yıldızlı Otel Turizm İşletmesi Belgesi talebi üzerine yapılan incelemede tesise ait [tarihli ve sayılı] 3 yıldızlı otel turizm işletmesi belgesinin iptalinin 31.10.2024 tarihinde tebliğ edildiği tespit edilmiş olup; ancak 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında öngörülen sürede turizm işletmesi belgesi alınamamıştır.
Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre, yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren aynı fıkrada belirtilen süre içerisinde turizm işletmesi belgesi almaları zorunludur. Aynı maddenin yedinci fıkrası ise belirtilen süreler içerisinde turizm işletmesi belgesi almayan konaklama işletmelerinin, işyeri açma ve çalışma ruhsatının Bakanlığa yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içerisinde iptal edilerek faaliyetlerine son verileceğini hükme bağlamaktadır.
Diğer taraftan işyeri açma ve çalışma ruhsatı Kanunun 5 inci maddesinin yedinci fıkrası kapsamında iptal edilen konaklama tesislerinin yetkili idarece yeniden işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi için tesisin belge alma koşullarını sağladığına dair Bakanlığın alınan ‘uygun görüş yazısının’ yetkili idareye ibrazı zorunludur. Bakanlığımızın uygun görüşü alınmadan düzenlenecek işyeri açma ve çalışma ruhsatları Bakanlığımızca değerlendirmeyecektir.
Bakanlığımız turizm işletmesi belgesi düzenlenmesine yönelik yapılan başvurularda sunulan belgelerdeki eksiklikler nedeniyle ruhsat düzenlemeye esas maliye yazılarında olduğu gibi, mahalli idareler tarafından alınan kararların da gerçeğe aykırı olması durumunda yetkililer hakkında yasal işlem başlatılacağı hususu mükerrer defalarca ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmiştir.
Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesinde üçüncü fıkrasının belirtilen hükümleri gereği, Bakanlığımızca tesisin 2634 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen süre zarfında turizm işletmesi belgesi alınamadığı için [tarih ve sayı] sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptal edilerek faaliyetlerine son verilmesi hususunda bilginizi ve gereğini ve ayrıca Valiliğinize (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) bilgi verilmesini rica ederim.''
Balıkesir HABERİ