Kırşehir zehirli kimyasallarla yapılacak bu dev madenin iptali için toplanacak

Kırşehir'in kaderi 5 Ağustos 2025'te belirlenecek. Kervansaray Dağları'nda yapılması planlanan Türkiye'nin en büyük altın madeni projesi, şehrin içme suyu kaynaklarını, verimli tarım arazilerini ve 200 bin kişilik nüfusun sağlığını tehdit ediyor.

Yaşam Yayın: 04 Temmuz 2025 - Cuma - Güncelleme: 04.07.2025 23:25:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kırşehir, 5 Ağustos 2025'te kaderini belirleyecek önemli bir toplantıya hazırlanıyor. Kervansaray Dağları üzerinde yapılması planlanan Türkiye'nin en büyük altın madeni projesi, şehirde büyük endişe ve tepkiye yol açmaya devam ediyor. Boztepe ilçesinde Koç Holding ve Fernas ortaklığında hayata geçirilmek istenen bu devasa proje için hazırlanan yeni Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, ikinci İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında masaya yatırılacak.

İlk İDK toplantısı Aralık 2024'te yapılmış ve o dönem Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu başkanlığındaki heyet, projenin iptalini talep ederek şehrin çıkarlarını savunmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da raporda eksiklikler ve sakıncalar olduğunu belirterek firmaya bir yıllık süre tanımıştı.

Bu süre zarfında, Koç Holding ve Fernas ortaklığı, 5 bin 319 sayfalık yeni bir ÇED raporu hazırlayarak sisteme yükledi. Şimdi tüm gözler, 5 Ağustos'ta yapılacak ikinci İDK toplantısına çevrildi. Kırşehir Belediyesi, Kırşehir Kent Konseyi, TEMA, Kırşehir'i Koruma Platformu ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, bu toplantıda Kırşehir'i savunarak projenin iptali için mücadele edecek.

Neden Kırşehir Halkı Bu Projeye Karşı Çıkıyor?

Halkın ve sivil toplum kuruluşlarının en büyük endişesi, maden projesinin Kırşehir'in içme suyu kaynakları üzerinde kurulacak olması. 8 bin futbol sahası büyüklüğündeki bu maden işletmesinin, zehirli kimyasallarla yapılacak üretim nedeniyle uzun yıllar boyunca çevreye zehir saçacağı belirtiliyor. Zehirli atıkların havayı, suyu ve toprağı kirleterek bölgedeki 200 bin kişilik nüfusun sağlığını tehdit etmesi, kanser vakalarında artışa yol açması bekleniyor.

Ayrıca, Türkiye'nin en verimli tarım alanlarından olan Malya Ovası'nda tarım ve hayvancılığın yapılamaz hale gelmesi, kısa vadede çevre köylerin, orta ve uzun vadede ise kent merkezinde yaşayanların Kırşehir'i terk etmeye başlaması gibi ciddi sosyo-ekonomik sonuçlar da öngörülüyor. Projeye izin verilmesi halinde, Kervansaray Dağları'nı talan etmek için bekleyen diğer maden firmalarının da harekete geçeceği ve Kızılırmak Havzası ile Seyfe Gölü havzasının ortasında adeta bir "Çernobil potansiyeli" ortaya çıkabileceği vurgulanıyor.

Kırşehir halkının ortak dileği, bu tür faaliyetlere bir an önce son verilerek şehrin tarım ve hayvancılık merkezi konumundaki bu bölgenin ekonomik potansiyelinin korunması ve değerlendirilmesidir. 5 Ağustos'taki toplantı, Kırşehir'in geleceği açısından kritik bir dönüm noktası olacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.