"İNSANLARIN HAYATI BİR TARİHLE BÖLÜNEMEZ"

EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, 10 bin gün prim ödemesine rağmen 15 yıl daha beklemesi gerektiğini belirterek sistemdeki eşitsizliklere tepki gösterdi.

Yaşam Yayın: 02 Kasım 2026 - Pazartesi - Güncelleme: 02.11.2026 22:34:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, kademeli emeklilik düzenlemesi bekleyen milyonlarca çalışanı ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından ortaya çıkan farklılıklara dikkat çeken Uğurlu, 9 Eylül 1999 ile 2008 yılı arasında sigortalı olan çalışanların emeklilik koşullarının yeniden düzenlenmesini istedi.

"10 BİN GÜN PRİM ÖDEDİM, 15 YIL DAHA BEKLE DENİYOR"

Kendi emeklilik durumundan örnek veren Uğurlu, yüksek prim ödemesine rağmen uzun yıllar daha çalışmak zorunda kaldığını belirterek, "Devletime 10 bin gün prim ödedim ve bana daha 15 sene bekle deniyor. İş yerinde 5 bin 600, 5 bin 800 ve 6 bin günle emekli olmuş arkadaşlarımla birlikte çalışıyorum. Çok çalışanın cezalandırıldığı bir sisteme denk geldik" dedi.

Sigorta başlangıç tarihleri arasındaki küçük farklılıkların emeklilik sürelerinde büyük sonuçlar doğurduğunu savunan Uğurlu, bazı çalışanların kendilerinden daha az prim ödeyen meslektaşlarına göre 17 ila 20 yıl daha geç emekli olabildiğini ifade etti.

"İNSANLARIN HAYATI BİR TARİHLE BÖLÜNEMEZ"

EYT düzenlemesinin kapsamı dışında kalan çalışanların taleplerini gündeme taşıyan Uğurlu, emeklilik sisteminde adil bir geçiş mekanizması oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Uğurlu, yalnızca sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak ortaya çıkan farklılıkları eleştirerek, bu durumun eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

emadder23-100821
 

"64'ÜNCÜ RANDEVUDA KABUL GÖRDÜK"

EMADDER'in üç yılı aşkın süredir yürüttüğü mücadeleye de değinen Uğurlu, Türkiye'nin 81 ilinde örgütlendiklerini, büyükşehirlerde ilçe yapılanmaları oluşturduklarını ve bugüne kadar beş büyük miting düzenlediklerini anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşme çabalarına ilişkin dikkat çekici bilgiler paylaşan Uğurlu, 63 randevu girişiminin ardından 64'üncü girişimde kabul gördüklerini belirtti.

Bu yıl AK Parti Genel Merkezi ve ilgili bakanlıklarla iletişim kanallarının açıldığını söyleyen Uğurlu, taleplerinin doğrudan dinlenmeye başlanmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

"BU ARTIK KADEMENİN AYAK SESLERİ OLABİLİR"

Mücadelelerinin herhangi bir siyasi partiyle bağlantılı olmadığının altını çizen Uğurlu, amaçlarının emeklilik sisteminde adaletin sağlanması olduğunu ifade etti.

İktidar ve bakanlık temsilcilerinin kendilerini muhatap almasını olumlu karşıladıklarını belirten Uğurlu, bu gelişmelerin kademeli emeklilik konusunda yeni bir sürecin işareti olabileceğini savundu.

Uğurlu, görüşmelerin somut bir yasal düzenlemeye dönüşmesi beklentisini dile getirirken, sigorta başlangıç tarihlerinden kaynaklanan emeklilik farklılıklarının giderilmesi yönündeki mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.