Buda Kırşehir'in Ayıbı.Aşık Paşa Türbesi Bakımsızlıktan Dökülmeye Başladı
Türkçe'nin en önemli temsilcilerinden Aşık Paşa'nın Kırşehir'de bulunan türbesi bakımsızlık nedeniyle dökülmeye başladı.
Ankara-Kayseri Karayolu üzerinde Türkçe'nin en önemli temsilcilerinden olan Aşık Paşa'nın türbesi bulunuyor.Türbe 14. yüzyılda Uygur Mimarisi inşa edildi.Tamamen mermerden yapılan ve Kırgız Çadırına benzeyen kubbesi diğer Selçuklu eserlerinden farklılık gösteriyor.Anadolu'da bir Uygur Türk Devleti olan Eratna Beyliği'nin Veziri Alaattin Alişahruhi tarafından inşa ettirilen türbe Orta Asya Eski Türk geleneklerine bağlı özellikleriyle Anadolu'da çok değerli bir yere sahip ancak türbe bakımsızlık nedeniyle dökülmeye başladı.
BAKIMSIZLIKTAN DÖKÜLMEYE BAŞLADI
Türbenin duvarlarında başlayan bozulmalar sağa sola saçılmaya başladı.Vatandaşlar Kırşehir'in hatta Türkiye'nin en önemli değerleri arasında yer alan Aşık Paşa'nın içler acısı halini görüntüleyerek gazetemizle paylaştı.Yetkililerin bir an önce Aşıkpaşa Türbesi'nin restorasyonu için gereken adımları atması ve Türbeyi koruma altına alması gerekiyor.
AŞIK PAŞA KİMDİR ?
1272 senesinde Kırşehir'de dünyaya gelen ve asıl adı Ali olan Aşık Paşa ismi o dönemin geleneğinden yola çıkarak babasının ilk oğlu olduğunu göstermektedir.O dönem ailenin ilk oğluna ''Paşa'' , ''başağa'' lakapları veriliyordu.Mahlası ''Aşık'' olan Aşık Paşa, Süleymân-ı Kırşehrî’den, daha sonra İlyas Paşa’nın halifelerinden Şeyh Osman’dan ders almaya başladı. Muhlis Paşa’nın vasiyeti üzerine Şeyh Osman, Âşık Paşa’yı kızı ile evlendirdi. Bir süre sonra Anadolu Valisi Timurtaş Paşa’nın veziri oldu. 1332 yılında Kırşehir'de vefat etti.
Aşık Paşa'nın kimliğini oluşturan başlıca öğe, onun Türk diline verdiği önemdir. Arapça, Farsça, İbranice ve Ermenice dillerini iyi bilmesine karşın eserlerini katıksız öz Türkçe ile ortaya koymuştur. Arap ve Fars kültürlerine ve dillerine duyulan hayranlığı kınamış ve eserlerini Türk dilinde kaleme alarak bu eğilimlere karşı koymuştur.
Aşık Paşa'nın Eserleri: Garibname, Fakrname, Vasf-ı Hal, Hikaye, Kimya Risalesi, Risâle fî Beyâni’s-Semâ.