ÜÇ FİDEYİ DAĞITAMADILAR! ELLERİNE, YÜZLERİNE BULAŞTIRDILAR.

Çünkü sorumluluk taşımıyorlar. Küçücük bir faaliyeti yürütecek kabiliyete sahip değiller. Kırşehir Belediyesi'nin 2026 yılı Nisan ayı sonunda "Geri Dönüşüm Malzemesi Getir, Fideni Götür" sloganıyla başlattığı sıfır atık kampanyası

Gündem Yayın: 15 Mayıs 2026 - Cuma - Güncelleme: 15.05.2026 00:38:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

ÜÇ FİDEYİ DAĞITAMADILAR! ELLERİNE, YÜZLERİNE BULAŞTIRDILAR.
Çünkü sorumluluk taşımıyorlar. Küçücük bir faaliyeti yürütecek kabiliyete sahip değiller.
Kırşehir Belediyesi'nin 2026 yılı Nisan ayı sonunda "Geri Dönüşüm Malzemesi Getir, Fideni Götür" sloganıyla başlattığı sıfır atık kampanyası, 50 adet plastik/metal atık getirenlere fide hediye edilmesini öngören, çevreci bir farkındalık projesi hazırladı. 
Başlatılan bu kampanya ilk başta toplumu; üretim, tüketim ve atık yönetimi süreçlerinde atıkları minimize etme ve mümkün olan her durumda geri dönüştürme veya yeniden kullanma prensibini temel alır alışkanlıklar edinmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Bu yaklaşım, doğal kaynakların korunmasını, çevresel etkilerin azaltılmasını ve atıkların toplumsal sorumluluk çerçevesinde ele alınmasını hedeflemeliydi. Halk Sıfır atık yaşam tarzı, atıkların minimize edilmesi, yeniden kullanılabilir malzemelerin tercih edilmesi ve çevre dostu ürünlerin kullanımını teşvik eden bu kampanya sürdürülebilir alışkanlıklar için çok güzel.
Amaç güzel, sonuç fiyasko! Samimiyetsizlik ve Yalan… Beceriksizliğin tavan yapması.
Duyuru yapıldı. Fide almak isteyen halk edindiği, biriktirdiği, toparladığı geri dönüşebilir atıkları poşet çuvallar içinde kendi isimleri yazılı fişler karşılığı atık toplama merkezine teslim etti. Tarihle ilgili net bir söz yok. Teslim alanlar dağıtım gününün İnternetten duyurulacağını söylendi. 
Fideler dağıtılmış ve bitmiş. Yüzlerce insan fişler elinde kalmış.  Hamallık yanlarına kâr.  Saatlerce kuyrukta beklemek reva sonuç. Samimiyetsizlik, yalan üzerinde yürüyen faaliyet.
Kaç adet fiş verdiniz? Diyelim ki 5 bin adet. 5 bin fiş karşılığı fide geldi mi geldi. 4 bin kişi fidesini aldı. Geriye kalan bin kişi, için artan fideler ne yapıldı? Sorumluluk ve samimiyet burada başlar. O fideleri ayırırsınız. Hak sahibi almaya gelir gelmez. Duyuruyu gazete ile yaparsınız. İlan servisi ile yaparsınız. Ama bunları değil gayri ahlaki ilişkiler çerçevesinde yürüttüğünüz bu faaliyetinizde aldığınız sonuç yok. Elinize yüzünüze bulaştırdınız: onca insanı mağdur etmemek için piyasadan fide alır bu kişilerin mağduriyetini giderirsiniz. Hiç utanmıyorsunuz? Bu basiretsizliğinize “üzgünüm” kelimesiyle tüy dikilmesi ayrı bir rezalet.
"Eleştiri yanlışın düzeltilmesidir. Tekrarının önlenmesidir". Eleştiriye, eleştirel cevap vermek cehaletin perçinlenmesidir. Hatalarınızla bir kez olsun yüzleşin. “Ben yaptım oldu düşüncesi cehaletin perçinlenmesidir"… Boş laflarla nutuk atmak, akıl üretmek, karşı tarafı suçlamak yumurtasız omlet yapmaya benzer. Eylemle desteklenmeyen sözlerin, somut bir sonuç (ürün) üretmeyeceği, açıkça ortada.
Yaptığınız işte toplumsal fayda, kamu yararı ve hesap verebilirlik ilkeleri, demokratik ve sağlıklı işleyen bir toplumun temel taşları neden yarım yamalak? Kendinizi sorgulayın. Belediye yaptığı faaliyetlerle kamu kaynaklarının kullanımında ve alınan kararlarda veriye dayalı, şeffaf politikalar, küçük bir grubun değil, toplumun genelinin çıkarını gözetir. Sizler kimlerin çıkarını gözeterek faaliyet gösteriyorsunuz? Sormayalım mı? Belediyenin birçok faaliyetinde kamu Yararı görmek selefin yaptıklarının üzerinden yürüyen, onu da sistematik olarak yok eden anlayışın aktörlerisiniz. Yönetimlerin önceliği, azınlık bir grubun mutluluğu değil, geniş halk kitlelerinin yaşam kalitesini artırmak olmalıdır. 
Toplumsal faydayı merkeze alan yapıcı eleştiriler, yanlışların düzeltilmesine ve daha iyiye ulaşılmasına katkı sağlar. Toplumun yaşamını kolaylaştıran, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı için bu tür eleştirilerin yapıcı bir geri bildirim olarak görülmesi ve değerlendirilmesi büyük önem taşır. Kamu yöneticisi bunu kendisine şiar edinir. 
Dört fideyi dağıtamadınız! Bir şehir yönetiyorsunuz. Her işiniz böyle. Başkanı ve gıyabında ekibini eleştirdiğim için. Bana kızıyorlar. İyi bir şey yapın ortaya kamu yararı çıksın. Ahbap çavuş ilişkisi yerine toplumsal fayda üzerine veri üretin. Dört dalkavuğu memnun etmek için değil, insanların, halkın yaşamını kolaylaştırın. Sizler küçük bir azınlığı mutlu etmek için toplumu kullanıyorsanız elbette ki eleştireceğim. Çünkü siz bunu yapıyorsunuz…
Bu hatanızı düzeltin onu da yazarım. Yeter ki hatanızı kabul edin. “üzgün” olmak çözüm değil çözümsüzlüktür.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.