KIRŞEHİR’DE MADENCİLİK ENDİŞESİ ARTIYOR
Kent Konseyi Başkanı Göçen: “Doğamız, tarihimiz ve tarım alanlarımız büyük tehlike altında”

KIRŞEHİR’DE MADENCİLİK ENDİŞESİ
Kent Konseyi Başkanı Göçen: “Doğamız, tarihimiz ve tarım alanlarımız büyük tehlike altında”
Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Müfit Göçen, kent genelinde planlanan madencilik faaliyetlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Boztepe bölgesinde yapılması öngörülen maden çalışmalarıyla ilgili ciddi endişeler taşıdıklarını ifade eden Göçen, “480 metre derinliğinde çukurlar, 680 milyon metreküp toprak ve tonlarca patlayıcı... Bu işin sonunda doğa da, insan da zarar görecek” dedi.
Kentte açılması planlanan 14 adet maden ocağının, doğa tahribatına yol açacağını belirten Göçen, çıkarılacak toprakta yedi farklı kimyasal madde tespit edildiğini ve en büyük tehlikenin siyanür kullanımı olduğunu söyledi. Sadece bir ton topraktan yarım gram altın elde edileceğini vurgulayan Göçen, “Bu kadar büyük bir yıkım, çok küçük bir kazanç uğruna yapılıyor” ifadelerini kullandı.
8 bin ton dinamit, her saat 180 ton su
Madencilik faaliyetlerinde kullanılacak 8.182 ton dinamit, 146 bin ton ANFO ve 17 bin ton kapsülün, çevre üzerinde onarılamaz etkilere yol açacağını vurgulayan Müfit Göçen, “Bu kadar patlayıcı ve kimyasal madde sadece doğaya değil, burada yaşayan insanların sağlığına da tehdit oluşturacaktır” dedi. Ayrıca projede her saat 180 ton su tüketileceğini belirten Göçen, “Kırşehir zaten susuzluk problemiyle mücadele ediyor. Bu tüketimle kaynaklar kuruyacak” diye konuştu.
Kazanç yurt dışına, zarar vatandaşa
Göçen, elde edilecek cevherlerin büyük oranda yurt dışına gönderileceğini, dolayısıyla Türkiye’nin bu süreçten ekonomik olarak da yeterli kazancı sağlayamayacağını savundu. Diğer madenlerin ekonomik getirisinin ise şimdilik belirsiz olduğunu ifade etti.
Tarihi alanlar ve mezarlıklar tehdit altında
Bölgede yalnızca doğa değil, arkeolojik sit alanları ve mezarlıklar da tehdit altında. Kent Konseyi olarak bu bölgelerin maden sahası kapsamı dışına çıkarılması için girişimlerde bulunduklarını söyleyen Göçen, “Bu sadece çevresel bir mücadele değil, aynı zamanda tarihimize sahip çıkma meselesidir” dedi.
5 Ağustos’ta Ankara’da toplantı var
Açıklamasının sonunda tüm Kırşehirlileri ve çevreye duyarlı vatandaşları 5 Ağustos’ta Ankara’da yapılacak toplantıya destek vermeye çağıran Müfit Göçen, CİMER üzerinden itiraz başvurusu yapılması ve imza kampanyalarına katılım sağlanmasının önemine dikkat çekti. “Biz siyaset yapmıyoruz, kimseyi dışlamıyoruz. Tek gayemiz Kırşehir’in doğasını, tarihini ve geleceğini korumaktır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.