Ges Destekli Hidrosera projesi hayata geçirildi

Prof. Dr. Vatan Karakaya'nın rektörlüğü döneminde başlatılan ges destekli hidrosera projesi hayata geçirildi.

Yaşam Yayın: 17 Nisan 2025 - Perşembe - Güncelleme: 17.04.2025 10:31:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bünyesindeki Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi  tarafından, Konya Ovası Projesi Bölgesi Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı desteğiyle yürütülen “Hidrosera: GES Destekli Hidrojen Isıtma Sistemli Pilot Uygulama Projesi” hayata geçirildi. Türkiye'de ilk olan bu proje kapsamında, üniversiteye ait Ar-Ge serasında 79 kWe kapasiteli bir Güneş Enerji Santrali (GES) kuruldu ve seraların ısıtılması için yenilikçi bir hidrojen plazma ısıtma sistemi devreye alındı. GES ile üretilen çevre dostu elektrik enerjisi, hidrojen plazma ısıtma sisteminde ısı enerjisine çevrilerek seraların ısıtma ihtiyacını karşılıyor.

SİSTEM ELEKTRİK MALİYETLERİNE ÖNEMLİ TASARRUF SAĞLIYOR

Dünya ve Türkiye’de bir ilke imza atılarak uygulanan bu sistem, sürdürülebilir ve çevre dostu bir sera ısıtma çözümü sunuyor. Proje, GES destekli hidrojen plazma ısıtma sisteminin performansını ve maliyet etkinliğini, doğalgaz ve jeotermal ısıtma yöntemleriyle karşılaştırarak değerlendirmeyi hedefliyor. Bir yıllık uygulama sonucunda, sistemin elektrik maliyetlerinde önemli ölçüde tasarruf sağladığı gözlemlendi. Bu proje, yenilenebilir enerji kaynaklarının sera tarımında kullanımına yönelik yenilikçi bir model olarak öne çıkıyor.

YENİ NESİL HİROJEN PLAZMA ISITMA SİSTEMİ KURULDU

Proje Yürütücüsü olan Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Başak, Hidrojen Isıtma Sistemli GES Hidrosera Pilot Uygulama Projesinin sunumunu gerçekleştirdi. GES Destekli Hidrosera’nın Türkiye’de ilk defa Kırşehir'de uygulandığını anlatan Başak, Proje kapsamında üniversiteye ait Ar-Ge serasında 79 kwe kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) ve seraların ısıtılmasında kullanılan yeni nesil hidrojen plazma ısıtma sistemi kurulduğunu söyledi. Kullanılan sistem ile Ar-Ge Serasından ilk ürünlerin alındığını kaydeden Doç. Dr. Hakan Başak, proje ile aynı zamanda da elektrik maliyetinde önemli ölçüde tasarruf edildiğini vurguladı.

HİDROJEN ENERJİSİNİN GÜNLÜK YAŞAMA ENTEGRESİ NOKTASINDA İLK ADIM

Prof. Dr. Vatan Karakaya döneminde başlatılan proje aynı zamanda gelecek plana hidrojenin enerjiye dönüştürülmesi ve günlük yaşama entegre edilmesi noktasında bir ilk adım olarak da görülüyor.Hidrojen plazma ısıtma sisteminin kurulu olduğu Ar-Ge Serasına Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu katılarak proje hakkında detaylı bilgiler aldılar.

 

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.