Boztepe'ye bağlı Çamalak Köyünde jeotermal sondajı gerçekleştirilecek
Kırşehir'de Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yeni bir jeotermal sondaj projesi başlatıyor. Boztepe'ye bağlı Çamalak Köyünde jeotermal bulunması halinde bölgede yeni bir jeotermal sera kurulabilir.

Kırşehir'in Boztepe ilçesi, sıcak su kaynakları potansiyeliyle hareketleniyor. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Orta Anadolu'nun jeotermal zenginliğini ortaya çıkarma çalışmaları kapsamında Boztepe'nin Çamalak Köyü sınırlarında yeni bir sondaj projesi başlatmaya hazırlanıyor.
Yaklaşık 10 milyon lira bütçeyle hayata geçirilecek bu projede, AR:2023/3 numaralı ruhsat sahasının 5400 metrekarelik alanında "KBÇ-1" adı verilen 2750 metre derinliğinde bir arama kuyusu açılacak. Bu sondaj çalışmasıyla bölgenin jeotermal potansiyeli detaylı bir şekilde incelenecek.
Planlanan çalışmalar kapsamında, açılacak kuyudan örnekler (karot) alınacak ve jeofiziksel ölçümler (kuyu logu) yapılarak yeraltının yapısı ve sıcak su varlığı hakkında bilgi toplanacak. Arama faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından kuyu geçici olarak kapatılacak ve kullanılan alan eski haline getirilecek.
Eğer sondaj sonucunda ekonomik olarak değerlendirilebilir bir jeotermal kaynağa ulaşılırsa, MTA Genel Müdürlüğü'ne ait olan ruhsat, ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde ihale yoluyla işletilmek üzere devredilecek. Bu durum, Boztepe ve Kırşehir için önemli bir ekonomik girdi ve yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeli anlamına gelebilir.
Son dönemde Kırşehir'de farklı bölgelerde Jeotermal enerji seracılık alanında kullanılıyor ve bu alanda yatırımlar gerçekleştiriliyor. Boztepe Bölgesinde jeotermal kaynak bulunması halinde, yeni bir jeotermal sera yatırımı gerçekleştirilebilir.