Üniversitemiz Sıfır Atık için Biz de Varız Dedi
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Türkiye Çevre Ajansı tarafından organize edilen Sıfır Atık İçin Biz De Varız Lansmanı gerçekleşti.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Türkiye Çevre Ajansı tarafından organize edilen Sıfır Atık İçin Biz De Varız Lansmanı gerçekleşti. 27 Aralık 2024 tarihinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonu’nda gerçekleştirilen lansmana Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özata, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Lansman öncesi Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i makamında ziyaret etti. Ziyarette Sıfır Atık Projesi değerlendirildi.
ORHAN: “SIFIR ATIK PROJESİ AYNI ZAMANDA BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİDİR”
Sıfır Atık İçin Biz De Varız Lansmanı’nın açılış konuşmasını ilk olarak Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Muhammed Yusuf Orhan yaparak, ülkemizdeki Sıfır Atık Projesinin süreci hakkında bilgiler verdi. Sıfır Atık Projesi’nin bakanlık koordinasyonunda 2017 yılında başladığını anlatan Orhan, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya ve ülke için çalışmaların devam ettiğini dile getirerek, projenin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurguladı. Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün Sıfır Atık Projesi kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalara da değinen Orhan, projenin üniversiteye kazandırılmasında ve süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.
REKTÖR KARAHOCAGİL: “DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”
Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Muhammed Yusuf Orhan’ın ardından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil söz alarak çevreyi ve doğayı korumak, bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. “Ahilik değerlerinin yeşerdiği bir il ve üniversite olarak eğitim ve öğretim faaliyetleri ile kalite çalışmalarının yanı sıra çevre ve doğayla ilgili projeler üzerine de çalışıyoruz” diyen Rektör Karahocagil, kalite çalışmaları kapsamında üniversitenin ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemiz Belgesi aldığını kaydetti. Sıfır Atık Projesi kapsamında üniversitede sıfır atık komisyonları kurulduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, proje kapsamında üniversitede bir sistem oluşturduklarını belirterek önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini anlattı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir alanların değerlendirildiği UI GreenMetric (Yeşil Ölçüm) Dünya Sıralaması'na ilk başvuruda kabul edilerek listeye girdiğini vurgulayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, çevre ve doğayla ilgili çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini dile getirerek “Daha yaşanabilir bir dünya, daha sürdürülebilir bir hayat ve daha yeşil bir kampüs için çalışmaya ve gayret sarf etmeye devam edeceğiz” dedi.
Üniversitenin Sıfır Atık Projesi’nin hayat geçirmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür eden Rektör Karahocagil, Sıfır Atık Projesi’nin üniversiteye ve ilimize hayırlı olmasını temenni etti.
PİRİNÇÇİ: “İYİ VE KALİTELİ BİR ÇEVREDE YAŞAMAK HAKKIMIZ, GELECEK NESİLLERE KALİTELİ ÇEVRE BIRAKMAK SORUMLULUĞUMUZDUR”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in ardından bir konuşma da Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinçi yaptı. Pirinççi, konuşmasında 2025 yılında dünyayı nelerin beklediği konusuna değinerek daha yaşanabilir bir dünya için Sıfır Atık Projesi’nin önemine değindi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın faaliyetlerini ve atık projesi kapsamında gerçekleştirilecek çalışmaları anlatan Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, konuşmasına şöyle devam etti:
“İyi ve kaliteli bir çevrede yaşamak hakkımızdır. Ama bu çevreyi koruyarak gelecek nesillere de kaliteli bir çevre bırakmak görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Bu anlamda çevre ve doğanın korunmasıyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
KAEÜ’YE DEPOZİTO İADE MAKİNESİ HEDİYE EDİLDİ
Aynı zamanda üniversiteye hediye edilen Depozito İade Makinesi hakkında detaylı bilgiler veren Pirinççi, Sıfır Atık Projesi’nin hayata geçmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sıfır Atık Uygulamaları Dairesi Başkanlığı Eğitim ve Farkındalık Şube Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi Hülya Çakır ‘Üniversitelerde Sıfır Atık Yolculuğu’ ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Açıkgöz Erkaya ‘Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sıfır Atık Eylem Planı’ isimli sunumlarını gerçekleştirdiler.
Sunumların ardından katılımcılar tarafından üniversite merkez yemekhane otoparkında gerçekleştirilen Yeşil Kampüs Festival Alanı ziyaret edildi.