Kalecik’te deprem: Çankırı Fayı ve Kırşehir Masifi gündemde
Ankara’nın Kalecik ilçesinde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki deprem, Çankırı Fay Zonu’nu yeniden gündeme taşıdı. Prof. Dr. Naci Görür, fay hattının Kırşehir Masifi’nin batı sınırını oluşturduğunu ve 7 büyüklüğüne varan depremler üretebileceğini belirtere

Ankara’nın Kalecik ilçesine bağlı Dağdemir mevkiinde sabah saatlerinde 4,1 büyüklüğünde sığ bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine göre deprem, yüzeye yakın odaklanması nedeniyle çevre ilçelerde de hissedildi. Deprem sonrası ilk açıklamalarda herhangi bir can ve mal kaybına ilişkin olumsuz bir ihbar yapılmadı.
Naci Görür: “Çankırı Fay Zonu 7 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir”
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede depremin Çankırı Fay Zonu üzerinde meydana geldiğini belirtti. Görür, bu fay zonunun 7 büyüklüğüne varan depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, bölgedeki deprem riskine dikkat çekti.
Görür paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Deprem, ters fay niteliği taşıyan Çankırı Fay Zonu üzerinde gerçekleşti. Bu zon yaklaşık kuzey yönlü ve Kırşehir Masifi’nin batı sınırını oluşturuyor. Büyüklüğü 7’ye kadar varan depremler üretebilir. Bölge için uyarıcı bir depremdir. Geçmiş olsun.”
Bölgenin Jeolojik Önemi
Çankırı Fay Zonu, Orta Anadolu’da Kırşehir Masifi’nin batı sınırını belirleyen önemli bir tektonik hat konumunda. Uzmanlara göre bu tür sığ depremler, enerji birikimini hatırlatan uyarı niteliğinde. Jeologlar, bölgede düzenli olarak sismik izleme yapılması ve yapı stokunun dayanıklılığının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Yetkililerden Vatandaşlara Çağrı
AFAD ve yerel yönetimler, depremin ardından bölgedeki tarama çalışmalarını sürdürürken vatandaşlara panik yapılmaması, ancak olası artçı sarsıntılara karşı dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulundu.