ırşehir, Âşık Paşa ile Şiir ve Dil Festivaline Hazırlanıyor

Kırşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Türk Dili Ailesi Günü ile örtüşen “1. Âşık Paşa Dil ve Şiir Festivali” ile şehri şiirin ve Türkçenin yeni merkezine dönüştürüyor. Ünlü şair Ahmet Telli’nin de yer alacağı festival 15–16 Aralık’ta yapılacak.

Sanat Yayın: 06 Aralık 2025 - Cumartesi - Güncelleme: 06.12.2025 00:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Kırşehir Belediyesi, Türk dilinin köklü mirasına dikkat çeken “1. Âşık Paşa Dil ve Şiir Festivali” ile kente yeni bir kültürel marka kazandırıyor. UNESCO tarafından ilan edilen 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü ile aynı tarihe denk gelecek şekilde planlanan festival, bu yıl ilk kez düzenleniyor ve her yıl devam ettirilerek gelenekselleştirilmesi hedefleniyor.

15–16 Aralık 2025 tarihlerinde Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi Âşık Said Salonu’nda gerçekleştirilecek festival, Türkçenin tarihsel serüveni, modern şiirdeki yeri ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini Kırşehir’de buluşturacak.

Başkan Ekicioğlu: “Kırşehir, Türkçenin ve Şiirin Yeni Merkezi Olacak”

Hazırlanan kapsamlı programla ilgili değerlendirmede bulunan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, dil ve şiir temelli kültür çalışmalarının şehrin tarihsel kimliğiyle uyumlu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Kırşehir, müzikte olduğu gibi dil ve şiir alanında da Anadolu’nun en önemli merkezlerinden biridir. Âşık Paşa’nın Türk diline kazandırdığı eşsiz mirası yaşatmak, onu gelecek nesillere daha güçlü aktarmak için bu festivali hayata geçiriyoruz. Her yıl düzenli olarak yapacağımız bu etkinlikle, hem Âşık Paşa’nın adını yaşatacağız hem de Türkçemizin zenginliğini bilim insanlarının ve sanatçıların katkılarıyla daha geniş kitlelere ulaştıracağız.”

Ekicioğlu, festival kapsamında Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin, şairlerin ve yazarların Kırşehir’e geleceğini, konferans, panel ve söyleşilerle kentin kültürel atmosferine önemli katkılar sağlanacağını belirtti.

Onur Konuğu Ahmet Telli ile Başlıyor

Festivalin bu yılki onur konuğu ünlü şair Ahmet Telli olacak. Telli’nin katılımıyla yapılacak açılış programında, şair hakkında Dr. Özgür Taburoğlu tarafından “Zaman ve Mekân Bağlamında Ahmet Telli Şiiri” başlıklı bir konferans da verilecek.

Program, imza saatleri, şiir dinletileri ve müzik eşliğinde düzenlenecek özel etkinliklerle desteklenecek.

Âşık Paşa’nın Edebî Mirası Mercek Altında

Festivalin ilk gününde Prof. Dr. M. Fatih Köksal ve Prof. Dr. Ahmet Doğan tarafından yürütülecek oturumlarda Âşık Paşa’nın hayatı, çevresi ve edebî kişiliği kapsamlı biçimde ele alınacak.
12 bin beyitlik Garibnâme başta olmak üzere Türk diline yön veren eserleriyle bilinen Âşık Paşa’nın, Türkçenin yaygınlaşmasındaki rolü akademik çerçevede değerlendirilecek.

Dil, Modern Şiir ve Kırşehir’in Kültürel Belleği Özel Oturumlarda İşlenecek

Festivalin ikinci günü, Prof. Dr. Mehmet Can Doğan’ın “Dil: Şairin ve Şiirin Varlık Gerekçesi” başlıklı konferansıyla başlayacak. Ardından Prof. Dr. Cafer Şen “Hayattaki Şiir ve Şiirdeki Hayat”, Prof. Dr. Yusuf Alper ise “Psikanaliz ve Şiir Dili” konularında konuşacak.

Günün devamında şair-yazar Şeref Bilsel, “ Türkçe ve Modern Şiir Dili” üzerine değerlendirmelerde bulunacak.

Festivalin son oturumunda ise Kırşehir ve şiirin mekânsal ilişkisi ele alınacak.
Dr. Öğr. Üyesi Hatice Kılıç, Öğr. Gör. İsmail Kasap ve Soner Demirbaş’ın konuşmacı olduğu söyleşi, şehrin kültürel kimliğinin şiirle bağını ön plana çıkaracak.

Gün, Kırşehir Belediyesi Şiir Atölyesi’nin gerçekleştireceği “Şiirlerde Kırşehir” dinletisiyle sona erecek.

Festivalin Arka Planında Güçlü Bir Hazırlık Ekibi

Kırşehir Belediyesi ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin ortak çalışmaları sonucu oluşturulan Âşık Paşa Dil ve Şiir Festivali Düzenleme Kurulu, bu yılki etkinliğin altyapısını tamamlayarak festivalin sürdürülebilir bir marka haline gelmesi için planlamalar yaptı.

Kırşehir, Kültür ve Edebiyatın Yeni Buluşma Noktası Oluyor

Kırşehir Belediyesi’nin bu yeni festivali, kentin UNESCO’nun “Müzik Şehri” unvanının yanı sıra “Şiirin Başkenti Kırşehir” kimliğini de güçlendirmeyi amaçlıyor. Âşık Paşa’nın dil mirasından ilham alan festival, hem Türk dili çalışmalarına katkı sunacak hem de Kırşehir’i ulusal ve uluslararası kültür etkinliklerinde öne çıkaracak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.