grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Kırşehir'de Altın Madenciliğine Hayır

Kırşehir'de Altın Madenciliği 'ne Hayır Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaya maden sahası bölgesindeki köylülerin gelmesi dikkat çekti.

Yaşam Yayın: 17 Kasım 2024 - Pazar - Güncelleme: 17.11.2024 21:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
Google News

Kervansaray Dağları'nda ve Bozçal Dağı'nı tamamen talan etmek isteyen maden firmalarına karşı mücadele için başlatılan süreçte , ''Kırşehir'de altın madenciliğine hayır'' çalıştayı gerçekleştirildi.Kırşehir Belediyesi, Kırşehir Kent Konseyi, Kırşehir'i Koruma Platformu ve Kırşehir Çevre Koruma Platformu işbirliği ile Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi Aşık Said Salonunda gerçekleştirilen Çalıştay'a Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kent Konseyi Başkanı Müfit Göçen, İYİ Parti İl Başkanı Nuri Araz, Kazdağı Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Gazeteci-Yazar İbrahim Gündüz, Kırşehirliler Vakfı Genel Başkanı Tuncay Tekay, Kırşehir'i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, Kırşehir Çevre Koruma Platformu Başkan Yardımcısı Niyazi Şekertürk, vatandaşlar ve madencilik yapılmak istenen bölgedeki köylüler katıldı.

Çalıştay öncesinde gerçekleştirilen toplantıda Kaz Dağları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan 2007 yılından bu yana sürdürdükleri mücadeleyi, tecrübelerini ve bilgi birikimini Kırşehir Belediyesi, Kent Konseyi, Kırşehir'i Koruma ve Kırşehir Çevre Koruma Platformlarıyla paylaştı. 

'' ALTIN ÇIKARDIKLARI AFRİKA AÇLIKTAN ÖLÜYOR''

Moderatörlüğü'nün Erdem Yeşer'in yaptığı Çalıştay'da söz alan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, '' Firma bizden görüşme talep etti ; neden karşısınız diye.Bize toz pembe bir tablo çiziyorlar ama bu işin gerçeğine baktığımızda Afrika'da;  Kanadalı,  Amerikalı firmalar maden çıkarıyor.Vaatlere bakılırsa Afrika zengin olacaktı. Maalesef onlar halen 3. değil 5. dünya ülkesi olarak açlıktan kıvranıyorlar. Oysa uluslararası firmalar bunları çıkarıp ülkelerinin ekonomisine katkı sundu. Bizde hep birlikte çıkartalım madenleri. Ülkemiz zenginleşsin. Şehrimiz zenginleşsin, istihdam yaratsın ama maalesef işin gerçek yüzü öyle değil. Milyonlarca ton pisliği bize atıp gidecekler ve biz onun pisliğini çekeceğiz. O şirketler zengin olup gidecekler.Şirket yüz ton çıkardıysa 10 ton çıkardım diyor yüzde 3’ünü devlete verip gidiyor. Yani vicdanına kalmış bir şey. Oysa bu doymaz zenginler para babalarının hiçbir zaman iyi niyetli olmadıklarını görüyoruz. Dünyayı sömürüyorlar doymuyorlar, Türkiye’yi de sömürecekler, Kırşehir’i de sömürecekler. Bizim su havzamız, kuş cennetimiz, tarımımızın olduğu bölgede şehrimizi kuşatacaklar ve bu şehirde madene izin verirsek, çok değil 5 yıl sonra yaşanmayacak bir hal alacak. Bunun için biz çocuklarımıza iyi bir miras bırakacaksak biz burada bunun mücadelesini vermek için yola çıktık. Bedel ödenecekse de biz ödeyeceğiz. Sabah toplantıda söyledi üstadlarımız. Yerel yönetimlerden bu kadar destek almadık diye. Türkiye’nin birçok yerinde bunu zaferle sonuçlandırdık dediler. Hep püskürttük talan etmeye gelenleri dediler. Ordu’dan tutun Kazdağları’ndan tutun İliç’e. Ama yerellerde bu kadar destek almamıştık dediler. Biz de yerel yöneticiler olaraktan Kırşehir halkını sırtımıza aldığımız sürece bu mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü bizim bırakacağımız en büyük miras çocuklarımıza daha yaşanabilir bir şehir, daha yaşanabilir bir ülke. Çocuklarımız, torunlarımız iki gün sonra ülke talan edilirken ‘Dede siz ne yaptınız’ demesin. Bizden hesap sorurken alnımızın akıyla çocuklarımızın karşılarına çıkalım istiyoruz. Beden ödenecekse bu bedeli ödemeye her zaman hazırız” sözlerini kaydetti.

''LİÇ ALANLARINA SERDİKLERİ MEBRANIN BİR ÖMRÜ VAR''

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun ardından Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Müfit Göçen ise “Belli güçler gözlerini ülkemize çevirdiler. Ülkemizin çeşitli birçok bölgesini resmen talan ediyorlar. Kırşehir’de de bu talan oluyor. Daha doğrusu talana başlamak için ön hazırlıklar devam ediyor. Kırşehir’de yağışlar azaldı, kar yağmıyor, su tamamen çekildi. Bununla mücadele edecekken şuanda önümüze saniyede 130 litre su korkunç bir rakam su gidecek işletmeler başlıyor. Biz bu suyu nereden bulacağız. Bizim toplumumuzun içtiği suyu kalmayacak demektir. Şuan köylerimizde su sıkıntısı başlıyor zaten. Çevremizde suyun dışında birçok zararı var bunların. Kırşehir’de ciddi sayıda tarihi eser var. Şu an sizlerden biri eline kazma alsa bir yerlere kazma vursa tarihi eser arıyor diye içeri atarlar. Ama bu firmalar altın arıyoruz, maden arıyoruz diye yaptıkları sondajda dünyanın tarihi eserini harap ediyorlar. Ve hiçbir sorumlulukları yok. Kimse de bunlara ne yapıyorsunuz demiyor. Mezarlıklarımız dahi ölülerimizin üzerinde altın araması, maden araması yapabilecekler. Bu yetkileri var. Peki bunlara niye göz yumuyorlar. Niçin bizi dinlemiyorlar? Eğer vatandaş için yapıyorlarsa bunu niçin sizlere sormuyorlar? Halk oylaması yapsınlar. Referandum yapsınlar. Çok basit. Niçin böyle bir şey düşünmüyorlar? . Belirli kişiler ortak olacak belirli kişilere gidecek. Burada çalışama yapacak firmalardan bir tanesi Kanada firmaları. Kanada, dünyanın ağaçlık, yeşillik olan bir devleti. Ama orada bir tek kazma vurmuyorlar, tabiata zarar vermemek için. Niye? Türkiye’de yapabiliyorlar ya gerek yok. Türkiye iyi bu konular için. Artık öyle bir noktaya geldiler ki resmi izinlerin dışında kaçak kazı yapıyorlar. Bu insanlar sizlere her gün masal anlatıyorlar. Liç alanlarına serdikleri madenlerin bir ömrü var.Biz kendimiz için değil, geleceğimiz için devletimiz için milletimiz için buna yok demeliyiz. Bunun altını doldurabilmemiz için sadece düşüncelerimizle hareket etmiyoruz, bilimsel olarak araştırma yaptırıyoruz. Yaptırdığımız araştırmaları da tamamında buna karşı çıkmamız gerektiği ortaya çıktı. Bunun için tek vücut olmak zorundayız. Hepinizin desteğine ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Göçen’in konuşmasının ardından Kırşehir Çevre Koruma Platformu Başkanı Niyazi Şekertürk ve Kırşehir’i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düğer de birer konuşma gerçekleştirdi.

''ÖNCE KÖYLER SONRA KENT BOŞALACAK''

Çalışay'da Kırşehir'de yapılmak istenen altın madenciliğine ilişkin bir sunum gerçekleştiren Kent Konseyi Genel Sekreteri Ömer Duran, '' Kırşehir'de madenler faaliyete geçtiğinde ilk etapta , ''Dinamitler patlayacak, patlamalar yer altı su kaynaklarına zarar verirken harfiyat ve zehirli toz bulutları en başta havzamızı zehirleyecek. Ortaya çıkan susuzlukla birlikte büyük bir kriz yaşanacak. İnsanlar önce köyleri daha sonra ise kenti terk etmeye başlayacak. Hayvancılık ve tarım yapılamaz hale gelecek. Madenin ortaya çıkaracağı tehlike riski insanlarda endişe, korku ve toplumsal strese yol açacak. Bölgede araştırılmayı bekleyen tarihi alanlar, höyükler ve Seyfe Gölü gibi bir doğa harikaları yok olup gidecekler. Yaşanacak bir felaket durumunda ise tüm bu durumlar çok hızlı bir şekilde gerçekleşecek” dedi.

''KIRŞEHİR DE BAŞARABİLİR''

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Çalıştay da ilk olarak Gazeteci-Yazar İbrahim Gündüz konuşma yaptı. Gazeteci Gündüz, ‘Allı Turnalar Diyarında ve Kızılırmak Havzasında Ölüm Madenciliği’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Daha sonra Kazdağı Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, ‘Türkiye’de Altın Madenciliği ve Zararları’ konulu sunumunu yaptı.Doğan sunumunda Kaz Dağları'nda maden firmalarına karşı kazandıkları başarıları katılımcılarla paylaşarak Kırşehir'de de doğru bir mücadele yöntemiyle maden firmalarının durdurulabileceğini kaydetti.Çalıştayda açılan “Kırşehir İliç olmasın”, “Toprağın üstü altından değerli. Kırşehir İliç olmayacak. Altıncı şirketler istemiyoruz”, “Kırşehir maden istemiyor!” afişleri dikkat çekti.

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.