grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Ahilik Haftası Kutlamaları Büyük Bir Coşkuyla Tamamlandı

Ahiliğin merkezi Kırşehir'de, 36'ıncısı düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları şed kuşatma töreniyle sona erdi.

Gündem Yayın: 23 Eylül 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 23.09.2023 23:05:00
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

36'ıncısı düzenlenen ve 18 Eylül Pazartesi günü başlayan Ahilik Haftası kutlamaları, 23 Eylül Cumartesi günü Cacabey Meydanı'nda düzenlenen şed kuşatma töreninin ardından sona erdi.Törenin onur konuğu ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz oldu.Törene Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kırşehir Valisi H.Mete Buhara, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, Esnaf Odaları Başkanı Bahamettin Öztürk, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

''HİÇBİR SİYASİ PARTİ TEK BAŞINA TÜRKİYE YÜZYILINI İNŞA EDEMEZ''

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, ''Enflasyonu düşürmek zaten başlı başına sosyal refahı arttırıcı bir faktör. Büyümeyi geliştirmek ama bunun dışında eğitim, sağlık, mesleki eğitim, vergi düzenini de yapacağımız düzenlemeler bütün bu alanlarla birlikte sosyal refahımızı arttırmaya, sosyal adaleti güçlendirmeye devam edeceğiz. Türkiye yüz yılı aynı zamanda Ahilik yüzümüz. Kardeşliğin, yüzümüzü birliğin, beraberliğin yüzyılıdır. Hiçbirimiz, hiçbir siyasi parti, hiçbir görüş, hiçbir kesim tek başına Türkiye yüzyılını inşa edemez.Türkiye yüzyılını hep birlikte inşa edeceğiz. Kırşehir'den aldığımız bu ruhla, ahilikten elde ettiğimiz mirasla geleceğe yürüyeceğiz inşallah." ifadelerine yer verdi.

 

 

''KIRŞEHİR ESNAFI İÇİN PAKET HAZIRLADIK''

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise konuşmasında, '' TESKOMB vasıtasıyla Kırşehir esnafımıza inşallah ihtiyaç duydukları finansman için yeni bir paket hazırladık. TESKOMB vasıtasıyla Kırşehir Esnaf Kefalet Birliği'nin hesabına yatıracağız. Esnafımız için hayırlı, uğurlu olsun. Bir de kadınlarımız için bir müjdemiz var, Ticaret Bakanlığı olarak kadın kooperatiflerinin daima yanındayız. Ticaret Bakanlığımıza başvururlarsa onlara 400 bin lira ekipman, makine, hibe desteği veriyoruz. Fuarlara katılmak için 60 bin lira destek veriyoruz. Çalıştırdıkları bir personel için 136 bin lira, 2 personel için de 274 bin lira yıllık hibe desteği veriyoruz. Kadınlarımız üretime katılsın, para kazansın, geçimlerine katkı olsun diye Ticaret Bakanlığı olarak onların da hizmetindeyiz, emrindeyiz'' dedi.

 

 

''TÜKETİM KÜLTÜRÜNÜN AHİLİK FELSEFESİNİ YOK ETMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR''

Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilat Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, Dünyanın birçok yerinde örgütlenen bugünkü çağdaş anlamıyla Ticaretin, Sanayinin ve Sendikaların da temel ve evrensel prensiplerini oluşturduğunu belirten Kırşehir Belediye Bşakanı Selahattin Ekicioğlu, '' Bu noktada Ahiliği ve Ahilik Felsefesini ve dolayısıyla da Kırşehir’imizi hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtma noktasında büyük fırsat yakalamış durumdayız.Bilindiği üzere UNESCO 1972 yılındaki konferansında UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi kabul etmiş ve Türkiye de 1983 yılında bu sözleşmeye resmen taraf olmuştu. Kültür miraslarımızın Dünya Kültür Mirasları arasında yer alması hepimiz için çok önem arz ediyor.Ahilik Felsefesi, kültürü ve değerlerinin UNESCO'nun dünya miras alanlarını seçmede kullandığı ölçü olan “üstün evrensel değer" e sahip olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Dünya Kültür Mirası Kriterleri içinde bulunması gereken Ahilik geleneği öncelikle “insani değerlerin gelişimi” maddesinde ifade edilen tüm kriterleri içerisinde taşımaktadır.Özellikle Ahilik Geleneği içerisinde bulunan ve çok önemli bir felsefesi olan Şed Kuşanma ve ritüelinin, yine UNESCO’nun 2003 yılındaki konferansında Sözleşme altına alınan ve Türkiye’nin de 2006 yılında taraf olduğu “Somut Olmayan Kültürel Miras” kategorisinde yer alması hem ilimiz hem de ülkemiz açısından çok önem arz etmektedir.Ahilik Kültürü ve geleneği yüzyıllardan beri süregelen çok önemli bir esnaf ve dayanışma geleneğidir.  Tüketim kültürünün, böylesi büyük kültür ve gelenekleri yok etmesinin önüne mutlaka ve mutlaka geçilmelidir'' diye konuştu.

 

 

Kırşehir Valisi H. Mete Buhara da konuşmasında Ahilik Haftasının büyük bir coşku içerisinde kullandığını belirterek, Ahilik Müzesinin çok önemli bir referans olacağını ifade etti. Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kırşehir sevgisini bildiğini ve bu vesileyle çok güzel eserler kazandırıldığını söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mesai arkadaşlarına teşekkürlerini iletti.Esnaf Odaları Başkanı Bahamettin Öztürk ise Kırşehir'in tek çevre yolu ve hükümet konağı olmayan il olduğunu belirterek bunların tamamlanması için çağrıda bulundu.

 

 

Program şed kuşatma töreni ile devam etti.Yılın Ahisi, kalfası ve çırağına ödülleri takdim edilerek şed kuşatıldı.Daha sonra ise Resul Dindar Konserine geçildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.