grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Kırşehir Dağlarındaki Yabani Badem Ağaçları Aşılanacak

Kırşehir dağlarında yabani badem ağaçlarını inceleyen Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, ağaçların aşılanarak halka kazandırabileceğini aktardı. Çiçekdağı Kaymakam Vekili Elif Meram ise çalışmaların başlaması için ilgilileri harekete geçirdi

Gündem Yayın: 24 Ekim 2023 - Salı - Güncelleme: 24.10.2023 19:33:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kırşehir'de arazi çalışması gerçekleştiren Prof. Dr. Doğan Perinçek, bölgede çok sayıda bulunan yabani badem ağaçlarının aşılanması ve vatandaşlara kazandırılması için Çiçekdağı Kaymakam Vekili Elif Meram ile iletişime geçti.Arazi çalışmalarını Kaymakan Vekili Elif Meram ile birlikte inceleyen Prof. Dr. Doğan Perinçek,  “Kıvılcım çakıldı, eğer yabani badem ağaçlarını aşılarsak, önümüzdeki senelerde Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale dağlarında yüz binlerce aşılanmış yabani badem ağacı göreceğiz. Çevre doğa şartlarına uyum sağlamış yabani bademlerin aşılanması ve sonuçta çevre halkına ekonomik kazanç sağlanması bu adımı atan bizleri mutlu edecektir” sözlerini kaydetti.

KAYMAKAM VEKİLİ TALİMAT VERDİ

Çiçekdağı'ndaki yabani bademlerin aşılanması ve halka kazandırılması için Ekim ayında Çiçekdağı İlçesi Kaymakamı ile görüştüğünü anlatan Perinçek “Vizyonu olan bir kaymakam, önerilerime sıcak baktı ve hemen işe koyulduk.Çalışmanın başlaması için Çiçekdağı İlçesi Kaymakamı, İlçe Orman İşletmesi Şefliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü ilgilileri ile pilot bölge seçilecek alana gittik. Ekibi çok sayıdaki seçenek arasından seçtiğim bir alana götürdüm ve kıvılcım yakıldı. Kırşehir ve Yozgat'ın kıraç ve taşlık alanlarını değerlendirilip yabani bademi aşılayarak bu meyve türünün söz konusu iller ve orta Anadolu için kazanç sağlayacağına inanıyorum'' dedi.

 

 

“ Yabani badem ağacını mavimsi yeşil yaprakları ile uzak mesafeden dahi kolaylıkla tanıyabilirsiniz” diyen Perinçek, şöyle sürdürdü:

“Halk dilinde adı Keçi bademi. Keçi bademi ama ağaç keçilerden korunmak için dalları ve yaprakları arasına sivri diken tarzı dallar yerleştirmiş. Yabani badem Prunus scoparia, gülgiller familyasından Prunus cinsinin Amygdalus alt cinsinden. Türkiye, Irak, İran, Türkmenistan ve Afganistan'da yayılım gösteren yabani badem türü. Yabani badem çekirdeklerinin beklendiği gibi ufak boyutlarda olur.Aşılandığı zaman yaptığınız aşı cinsine göre istediğiniz boyda badem elde edebilirsiniz. Aşı yapılacak bademi seçerken yöre şartlarına uygun olanı bulmanız şart. Aksi halde başarı elde edemezsiniz.”

Aydınlık

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.