grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Kırşehir'de Rota Virüsü Salgını

Kırşehir'de son günlerde rota virüsü şikayetiyle hastaneye başvuran çocuk sayısında artış gözleniyor.

Sağlık Yayın: 30 Mayıs 2023 - Salı - Güncelleme: 30.05.2023 21:12:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

5 yaşından küçük çocuklarda görülen ve ishale yol açan rota virüsü salgını yaşanıyor.Ateş ve kusma ile kendisini gösteren yorgunluk ve karın ağrısı şikayeti olan çocuklar Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil bölümüne başvuruyor.Hastanedeki uzmanlar son dönemde rota virüsüne bağlı olarak ishal şikayetlerinde artış yaşandığını kaydediyor.Bu durum Kırşehir'de son günlerde rota virüsü salgını olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.

 

Rota Virüsü Nedir ?

Rota virüsü, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ishale neden olan yaygın bir viral enfeksiyon çeşididir. Yapılan bazı çalışmalar her yıl dünya çapında yaklaşık 100 milyondan fazla rota virüs kaynaklı gastroenterit vakası olduğunu göstermektedir. Günümüzde rota virüsüne karşı çeşitli aşılar bulunmaktadır ve aşılama programları yürütülmektedir. Bununla birlikte hastalık, hâlâ birçok kişiyi etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Rota virüsünün belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Tedavisi nasıl yapılır? gibi soruların yanıtlarıyla rota virüsü hakkında merak ettiğiniz diğer ayrıntılar için yazının devamını okuyabilirsiniz.

 

Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Rota virüsü enfeksiyonunun kuluçka süresi değişiklik göstermekle birlikte genellikle virüsün bulaşmasının ardından 2-4 gün arasında belirtiler ortaya çıkar. Rota virüsü, farklı belirtiler ile kendisini gösterebilir. Bunlar arasında ilk sırada ishal ve kusma yer alır. Rota virüsü enfeksiyonun başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Kuluçka süresinin ardından ani başlayan ateş ve kusma,
Ateş ve kusmanın ardından başlayan ishal,
Yorgunluk,
Karın ağrısı,
Sinirli bir ruh hali

Rota Virüsü Tedavisi

Rota virüsü ile enfekte olmuş, bağışıklık sistemi güçlü olan çocuk ve yetişkinlerde hastalık genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Günümüzde rota virüse karşı geliştirilmiş bir ilaç henüz yoktur. Bununla birlikte enfeksiyona bağlı semptomları hafifletmeye yardımcı bir tedavi prosedürü uygulanabilir. Hastalık, yoğun ishal ve kusma ile karakterize olduğu için öncelikle ishale ve kusmaya bağlı ortaya çıkabilecek komplikasyonların önlenmesi önemlidir. Bu durumda alanında uzman bir doktor tarafından bazı ilaçlar reçete edilebilir. Ancak şiddetli sıvı kaybı durumunda tedavinin hastanede devam etmesi gerekebilir. Rota enfeksiyonu ile mücadele etmenin en iyi yolu bol sıvı tüketilmesidir. Peki çocuğu ve/veya kendisi rota virüsü semptomları gösteren kişiler ne yapmalı? Rota enfeksiyonuna karşı uygulanabilecek yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir :

  • Virüs ile enfekte olmuş bir bebek, sık aralıklarla emzirilmelidir. Bu durum dehidrasyonun önüne geçmeye yardımcı olur.
  • Şekerli ve yağlı yiyecek, içecekler ishal ve kusmanın şiddetini artırabilir. Bu nedenle hastalık boyunca şekerli gıdalardan uzak durulması önerilir.
  • Çorba gibi sıvı gıdaların tüketilmesi semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Çocuklara sık aralıklarla su içirilmesi önemlidir.

Yukarıda sayılanlara ek olarak; cilt renginde solukluk, ağız kuruluğu, idrar çıkışında azalma gibi durumlar fark edildiği anda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Rota Virüsü Korunma Yöntemleri

Rota virüsünün başlıca bulaşma yolu, kontamine olmuş bir yüzeyle temas edilmesi ve/veya kontamine yiyecek ve içecekleri tüketilmesidir. Bazı önlemler, rota virüsünden korunmaya yardımcı olabilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Tuvalet kullanımından sonra ve her yemekten önce elleri yıkamak, rota virüsü başta olmak üzere virüslere karşı korunmanın en etkili yollarından bir tanesidir.
  • Rota virüsü, hijyenik olmayan ortamlarda daha kolay bulaşır. Bu nedenle yeterince temiz olmayan ortamlarda bulunmaktan uzak durulması önerilir.
  • Virüs ile kontamine olmuş su, virüsün bulaşmasına neden olabilir. Hijyenik olmayan suları tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Günümüzde rota virüsüne karşı geliştirilmiş olan aşılar mevcuttur. Özellikle çocukluk çağında bu aşıların yapılması, hastalıktan korunmanın en etkili yoludur. Çocuklar için ideal olan, aşılamanın 2. ve 3 ayda başlamasıdır.

Yukarıda sayılanlara ek olarak enfeksiyon belirtileri gösteren kişilerle yakın temasta bulunmaktan kaçınmak, bebeklerin bezini değiştirdikten sonra herhangi bir yere temas etmeden elleri sabun ve su ile yıkamak, enfeksiyondan korunmaya yardımcı olabilir.

Rota Virüsü Aşısı

Rota virüsünden korunmanın bilinen en etkili yolu aşılamadır. Bu aşıların özellikle çocuklara ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere yapılması önerilir. İlk olarak 2006 yılında uygulanmaya başlayan rota virüsü aşıları, günümüzde enfeksiyona bağlı hastaneye yatış oranlarını büyük ölçüde azalmıştır. Günümüzde Türkiye’de rota virüsüne karşı uygulanan iki adet ruhsatlı aşı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi virüse karşı 5 adet antijen içerir ve 3 doz şeklinde uygulanır. Bu aşı genellikle bebek 2, 4 ve 6 aylıkken uygulanır. Son doz, bebek 24 ayını doldurmadan uygulanması önerilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.