grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etti. Erkan, "Kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlenmiştir.

Gündem Yayın: 02 Şubat 2024 - Cuma - Güncelleme: 02.02.2024 22:40:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, sosyal medya X hesabından yaptığı açıklamayla görevinden istifa etti.

"ŞAHSIMA YÖNELİK İTİBAR SUİKASTİ KAMPANYASI DÜZENLENMİŞTİR"

Kendisine yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlediğini aktaran Erkan, şunları belirtti:

* "Kamuoyunun malumu olduğu üzere 8 Haziran 2023 tarihinden bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı görevini sürdürmekteyim.

* Her bir karış toprağı için bedel ödenmiş bu topraklarda doğmuş, büyümüş, eğitim görmüş bir vatan evladı olarak, bu kutsal görev şahsıma tevdi edildiğinde kişisel koşullarımı hiç önemsemeden ülkeme geldim ve görevimin başına geçtim. O dönemde de daha yaşını doldurmamış bir evladın annesi olarak böyle yoğun bir görevi sürdürmenin zorluklarının elbette farkındaydım.

* Devletimize ve milletimize hizmet edebilmek adına bugüne kadar yorulmadan gece gündüz görevimin başında yer aldım. Gelinen noktada ekonomi programımız meyvelerini vermeye başlamıştır. Rezervlerimizdeki artış, ekonomik veriler ile enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler bu başarının kanıtıdır.

"GÜNAHSIZ EVLADIMIN DAHA FAZLA ETKİLENMEMESİ İÇİN..."

* Tüm bu olumlu gelişmelere karşın kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum.

* Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olma gururunu yaşamama vesile olan Sayın Hazine ve Maliye Bakanımıza ve yaklaşık 9 aydır bu görevi beraber sürdürdüğüm, gece gündüz demeden her biri büyük bir özveriyle çalışan mesai arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum. 

* Hasseten Amerika’da özel sektörde geçen 22 yıllık yöneticilik ve bankacılık tecrübemden sonra, evladıma da bırakacağım en büyük miras olan ülkeme ve milletime hizmet etme imkanını bana sunan ve görev sürem boyunca desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza şükran ve minnetlerimi arz ediyorum."

MEHMET ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yazılı bir açıklama yaptı. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

* "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen ekonomi programımız, kesintisiz ve kararlılıkla devam etmektedir.

* Sayın Cumhurbaşkanımızın ekonomi ekibimize ve uyguladığımız programımıza desteği ve güveni tamdır. Merkez Bankası eski Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir.

"ÖNERİM DOĞRULTUSUNDA..."

* Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

* Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum. Bu çerçevede ekip olarak güçlü işbirliği ve koordinasyon içinde fiyat istikrarı hedefimize emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz."

8 HAZİRAN'DA GÖREVE BAŞLAMIŞTI

Hafize Gaye Erkan, seçimlerin ardından 9 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile TCMB Başkanlığı'na atanmıştı.

Erkan'ın göreve gelmesinin öncesinde TCMB Başkanlığı koltuğunda Şahap Kavcıoğlu oturuyordu. Kavcıoğlu döneminde Cumhurbaşkanı talimatıyla Eylül 2021-Mayıs 2023 döneminde düşük faiz politikası uygulanmış ve enflasyon ile döviz kurları patlatılmıştı. 

ABD'de bankacılık kariyeri olan Erkan göreve geldikten sonra para politikasında 180 derecelik değişiklik olmuş ve 9 ayda TCMB'nin politika faizi yüzde 8,5'ten yüzde 45'e yükseltilmişti.

Seçimler öncesinde rezerv satılarak baskılanan döviz kurları, Erkan döneminde kademeli olarak serbest bırakıldı. 8 Haziran 2023'te 23,36 olan dolar kuru, bugün itibarıyla 30,45 seviyesinde bulunuyor.

Erkan göreve geldiğinde 39,59 olan resmi enflasyon, Aralık 2023'te yüzde 64,77'yi görmüştü.

Seçimler öncesinde uygulanan para politikaları nedeniyle Türkiye bir ödemeler dengesi krizinin eşiğine gelmiş, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturması ve Hafize Gaye Erkan'ın TCMB'ye atanmasıyla kriz riski, faiz ve döviz kuru kademeli olarak artırılarak azaltılmaya çalışıldı.

Şimşek ve Erkan, ABD'ye ve Körfez ülkelerine giderek yabancı yatırımcıları Türkiye'ye gelmeye ikna etmeye çalışmıştı.

Şimşek'in son olarak ocak ayında üç hafta süresince ABD'de kalması tartışmalara neden olmuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.