grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

BÜYÜK İLGİ GÖREN KONFERANSIN DİKKAT ÇEKİCİ BAŞLIKLARI VE KONUŞMACILARI UZUN SÜRE AYAKTA ALKIŞLANDI.

İstanbulSMD, savaş ve depremlerle büyük yıkımların yaşandığı parçası olduğumuz coğrafyada mimarlığın rolünü, potansiyelini ve güncel etki alanını tartışmaya açan “Mimarlık Ne İşe Yarar?” konferansını hayata geçirdi.

Gündem Yayın: 22 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 22.02.2024 21:34:00
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News

 

Kalabalık bir davetli kitlesinin ilgiyle izlediği, alanının uzmanı 15 konuşmacının, 6 oturumda buluştuğu konferansın dikkat çeken oturum başlıkları ise şöyle: “Binalardan Ne Bekleriz?”, “Hayatta Kalmak İçin Mimarlık”, “Umut İçin Mimarlık”, “Başka Nasıl Yapılır?”, “Tasarım Pahalı Bir Şey Midir?” ve “Mimarlık Ne İşe Yarar?”...

“Mimarlık Ne İşe Yarar?” konferansı, ana destekçisi Tuna Ofis Mobilyaları’nın ve Baumit, Nippon, Stoneline’ın sponsorluğunda, Geberit ve Kasso’nun destekleriyle 21 Şubat 2024 tarihinde Sofitel İstanbul Taksim Otel ev sahipliğinde düzenlendi.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerininardından“biz neler yapabiliriz?” sorusuyla yola çıkan ve depremlerden zarar gören mimarlık öğrencilerine yönelik geçen yıl “Staj Destek Programı”nı gerçekleştiren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği - İstanbulSMD, depremlerin üzerinden geçen tam bir yıllık sürecin ardından “mimarlığın iyileştirici rolü”ne odaklanarak çalışmalarını devam ettiriyor.

İstanbulSMD, savaş ve depremlerle büyük yıkımların yaşandığı parçası olduğumuz coğrafyada mimarlığın rolünü, potansiyelini ve güncel etki alanını tartışmaya açmak üzere “Mimarlık Ne İşe Yarar?” konferansını hayata geçirdi.

“Mimarlık Ne İşe Yarar?” konferansı, Tuna Ofis Mobilyaları ana sponsorluğunda, Baumit, Nippon, Stoneline’ın sponsorluğunda, Geberit ve Kasso’nu destekleriyle, 21 Şubat 2024, Çarşamba günü, Sofitel İstanbul Taksim ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Arkitera, Binat Mimarlık Medya Grubu, FluTV, mimarizm.comyapi.com.tr ve Yapı Kataloğu ise konferansın medya partnerleri arasında yer aldı.

İstanbulSMD Yönetim Kurulu Üyesi Y. Mimar Ertuğ Uçar ve İstanbulSMD Danışmanı Y. Mimar Banu Uçak küratörlüğünde, uzun tartışmalardan sonra titizlikle oluşturulan konferans programında günümüz mimarlığı, bilinen en eski kaynaktan ilham alarak Vitruviyen bir bakış açısı ile ele alındı.

Konferansın açılış konuşmaları İstanbulSMD Başkanı ve ERA Mimarlık Ortağı Y. Mimar Ali Hızıroğlu ile Tuna Ofis Mobilyaları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Tuna tarafından gerçekleştirildi.

“Binalardan Ne Bekleriz?” oturumu İstanbulSMD Yönetim Kurulu Üyesi ve TEĞET Mimarlık Ortağı, Ertuğ Uçar tarafından gerçekleştirildi. Ertuğ Uçar, “Bir mimari tasarımın gerçekleşmiş hali olan binadan ne bekleriz?” sorusuyla mimarlık alanının tüm topluma değen en temel, en görünen konusunu gündeme taşıdı; gün boyu tartışılan, mimari ihtiyaçlar piramidinin farklı dilimlerinde yer alan soruların önünü açtı.

“Hayatta Kalmak İçin Mimarlık” oturumunu sınırın iki yanından, ortak duyarlılıkları olan, ortak bir coğrafyayı, benzer yapı yapma kültürlerini paylaşan ve kendi toplumlarının esenliğine ilişkin kafa yoran iki kadın mimar paylaştı… Türkiye’ye ilk kez gelen, kitapları dünya çapında ses getiren, Suriyeli ödüllü mimar, uluslararası konuşmacı Dr. Marwa Al-Sabouni’ye, Büyük Kahramanmaraş Depremi’nin ardından Hatay, Antakya başta olmak üzere, yeniden imar sürecinde kentsel belleğin korunması, mimarlığın toplumun yaralarını sarabilmesi için çalışmalar yürüten Mimar, Koruma Uzmanı Aslı Özbay eşlik etti.

Marwa ve Aslı, bugün nedeni ister savaş, ister deprem, isterse iklim felaketi olsun geniş ölçekli yeniden yapılanma süreçlerini ele alırken sadece nasıl yeniden inşa etmeliyiz değil, aynı zamanda nereden başlamalıyız, “umut” için nasıl inşa edebiliriz ve aidiyeti nasıl sağlayabiliriz sorularını sormanın önemini vurguladılar.

“Umut İçin Mimarlık”oturumunda ise bu yıl World Architecture Festival -WAF’ta “Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi” ile ödül alan Tayvanlı mimar Dr. Chen-Yu Chiu (Cho) yer aldı.Mimari tasarımını Dr. Chiu’nun gönüllü olarak yaptığı ve halen direktörlüğünü yürüttüğü, 8 yıl önce kurulan Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi, uzun yıllardır süren savaş ve yaşanan göç nedeniyle 100.000 nüfuslu Reyhanlı’ya gelen 250.000 mültecinin birlikte bir yaşam inşa etmesi için hayati öneme sahip. Bu merkez, çok amaçlı toplantı salonları, spor merkezi, işlik ve atölyeler, yerel işletmeciler için satış alanları, çocuklar, kadınlar ve engelliler için kapsayıcı yaklaşımı ile bölgenin kalbi niteliğinde.

Yaşanan deprem felaketinden sonra sayısı binlere varan Hataylı’ya sapasağlam ayakta kalarak geçici barınma alanı olarak da hizmet veren Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi, umut için, barış için, toplumsal refah ve esenlik için mimarın ve mimarlığın üstlenebileceği rolün simgeleştiği çok önemli bir örnek olarak konferans kapsamında yerini aldı.

Başka Nasıl Yapılır? başlıklı oturumda, ortak noktaları Türkiye’de maliyet, kültür, siyaset ve benzeri birçok sebepten kabul görmeyen betonarme dışı yapım sistemleriyle veya betonarmenin Türkiye’de yapılagelen iptidai şeklinin dışında yöntemlerle inşa edilmiş veya önerilmiş olan projelerin hikayelerine yer verildi. Bu oturumda;

 

  • Yapısal Çelik ve Modüler Çelik Yapılar, Melih Şimşek

İnşaat Mühendisi, Consera Kurucusu ve TUCSA Y.K. Başkan Yardımcısı

  • Güney Ege’de Alternatif Projeler, Serter Karataban

Mimar, TeamFores Kurucusu

  • Seddülbahir Kalesi, Y. Burak Dolu

Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı, KOOP Mimarlık

Kalyon Karapınar GES-Merkezi Kontrol Binası, Caner Bilgin

Y. Mimar, Bilgin Mimari Tasarım yer aldı.

“Tasarım Pahalı Bir Şey Midir?” oturumunda ise, mimarlık alanında güzellik, estetik kavramı çok farklı yaklaşımları olan Türkiye mimarlığının farklı, genç ve üretken aktörlerinin katılımı tartışıldı. Oturumda;

  • Moderatör Dr. Zehra Tonbul, İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı
  • Abdurrahman Çekim- Baraka Mimarlık
  • Salih Küçüktuna - Pin Architects
  • Tuna Han Koç, RASA konuşmacı olarak yer aldı.

“Mimarlık Ne İşe Yarar?”konferansın adını da taşıyan bu oturumda, Türkiye’nin mimarlık alanında en üretken akademisyenlerinden, mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Uğur Tanyeli, sıra dışı yayınlarıyla adından sıkça söz ettiren FluTV Kurucusu İlker Canikligil’in sorularını yanıtladı. Meslek alanı dışından bir entelektüelin, mimarlık düşüncesi emekçisi Uğur Tanyeli ile yapacağı zihin açıcı ve keyifli söyleşi izleyicilere yeni pencereler açtı.

Günün moderasyonu Y. Mimar, Öğretim Görevlisi, Editör, Danışman Banu Uçak tarafından yürütüldü. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği -İstanbulSMD, meslek alanının Türkiye’de ve dünyadaki durumunu sorgulayan, üreten, tartışmanın paydaşı olarak mesleki ve toplumsal gelişimi hedefleyen geniş bir davetli grubunu bu etkinlikte buluşturdu.

Konferansın detaylı programına, tüm konuşmacılar hakkında detaylı bilgi ve görsellere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://panel.basinlistem.com/UrlRedirect.ashx?Mail=ahihaber.net@gmail.com&MailID=34136853&url=https%3a%2f%2fdrive.google.com%2fdrive%2ffolders%2f1BRzTTup1UJwBl3U88qN4m-09ymvg58an%3fusp%3dshare_link

 

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği- İstanbulSMD Hakkında:

 

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), Türkiye mimarlık kültürüne katkı sunmak, mimarlık mesleğinin toplumdaki saygınlığını ve etkinliğini artırmak, kentsel planlama kararlarının/kente müdahalenin topluma karşı sorumluluk anlayışı ile yapılmasını sağlamak ve yapılı çevrenin niteliğini yükseltmek amacıyla 2002 yılında kurulmuştur. Vizyon ve sorumluluk sahibi serbest mimarların ortak inanç, özveri ve heyecanla başlattıkları bir örgütlenme hareketi olan İstanbulSMD, 21. Yılında kuruluş amacına hizmet eden birçok çalışmayı başarıyla hayata geçirmiştir.

Kurulduğu günden bu yana mimarlık camiasının estetik değer, mimari eğitim ve uygulama alanlarındaki bilgi düzeyinin yükseltilmesi, mesleğin en yüksek standartta uygulanmasının teşvik edilmesine her fırsatta katkı sunan İstanbulSMD, bu çerçevede konferanslar, paneller, yarışmalar, sergiler, ödüller, inceleme gezileri düzenlemekte, yayınlar hazırlamakta ve projeler hayata geçirmektedir. Dernek bu kapsamdaki çalışmalarını etki alanını ve kapsamını genişleterek sürdürmeyi hedeflemektedir.https://ismd.org.trinfo@ismd.org.tr

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.