grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Yoksulluk sınırı 55 bin lirayı aştı

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) hesaplamasına göre şubatta dört kişilik bir aile için açlık sınırı 16 bin 100 TL'ye, yoksulluk sınırı 55 bin 691 TL'ye yükseldi.

Ekonomi Yayın: 16 Mart 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 16.03.2024 01:07:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve
dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Şubat 2024 için 16 bin 100
liraya yükseldi.

Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutarı ifade ediyor.

Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise
yoksulluk sınırı şubatta 55 bin 691 liraya yükseldi.

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise şubatta en az 25 bin 568 lira oldu.  Buna göre tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 25.568 lira olarak tespit edildi.

EN YÜKSEK PAY SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE

Günlük harcamalarda Şubat 2024’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 170,72 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 109.40 lira oldu.

Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 124.28 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 33,38 lira olurken katı yağ ve sıvı yağ ise 30.80 liralık masraf yapılması gereken

ürün grubu olarak listede yer aldı. Yumurta için 10,69, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 13,40 lira harcama
yapılması gerektiği hesaplandı.

Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 31,8 ile en yüksek paya sahip grup olarak öne çıktı. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 28 ile ikinci sırada yer aldı.

Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 23,2 olurken, ekmek, makarna vb. için ise pay
yüzde 8,9, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 8,2 oldu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.