grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

İhracatı Kırşehir Yapıyor Kamu Yatırımlarını Çevre İller Alıyor

Demiryolu, Çevre Yolu ve Havalimanı gibi ticarete etki eden ulaşım yatırımları bulunmayan Kırşehir 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ekonomi Yayın: 01 Ocak 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 01.01.2024 23:11:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Türkiye'nin kavşak noktası olan Kırşehir'e Demokrat Parti iktidarından bu yana hakettiği yatırımlar gerçekleştirilmiyor. Son 20 yıllık AK Parti iktidarında ise ulaşım yatırımları daha çok çevre illere yapılırken lojistik olarak harika bir noktada bulunmasına rağmen bu tür yatırımlara Kırşehir dahil edilmiyor. Son olarak Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı projesine dahil edilmeyen Kırşehir'i by-pass etmek isteyen hükümet, hızlı tren hattını kat ve kat daha fazla maliyeti göze alarak daha uygun coğrafi şartlara sahip olan Kırşehir'den geçirmek yerine Kırşehir'in etrafından dolandırmayı tercih etti. Öyle ki bırakın havalimanı, hızlı tren hattını ; çevre yolu ve havalimanı yolu dahi yapılmıyor. Ulaşım yatırımları dışında tutulmasına ve hakettiği ulaşım yatırımları çevre illere yapılmasına rağmen Kırşehir bu illerden kat ve kat daha fazla ihracat gerçekleştirdi.

HAVALİMANI VE DEMİRYOLU YOK AMA 300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPTI

Elde edilen son ihracat verilerine göre Kırşehir'den yurt dışına , 2023 yılı içerisinde 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Son 11 aylık verilere göre ise Hükümetin hızlı tren , havalimanı, çevre yolu yaptığı Yozgat 19 milyon 809 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken ; Çevre yoluna sahip Aksaray 137 Milyon 802 bin Dolar, Havalimanı ve çevre yolu olan Nevşehir 109 milyon 734 bin dolar , hızlı tren ve çevre yolu olan Kırıkkale ise 29 milyon 865 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

KIRŞEHİR VERDİĞİ VERGİDEN EN AZ PAY ALAN İLLER ARASINDA

Yüzlerce milyon dolar ihracat gerçekleştiren Kırşehir, devlet gelirlerine de önemli ölçüde katkıda bulunuyor ancak verdiği vergiye göre hükümet yatırımı en az alan iller arasında Kırşehir de bulunuyor. Kırşehir'in ödediği vergiler ise daha az ihracat gerçekleştiren ve daha az vergi ödeyen çevre illere kamu yatırımı olarak geri dönüyor. Ancak AK Parti hükümeti, belediye ve milletvekili kontenjanlarına sahip olduğu dönemde bile bu yatırımları gerçekleştirmedi.

DEMİRYOLU HAVALİMANI OLSA UÇACAK

Çevre illere yapılan ulaşım yatırımlarından mahrum bırakılan Kırşehir buna rağmen Türkiye'ye katma değer üretmeye ve ihracatına önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor. Konumu gereği büyük potansiyeli olan Kırşehir'e demiryolu, çevreyolu ve havalimanı yapılması durumunda sanayisinin kat ve kat daha gelişeceği tahmin ediliyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.