grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

AKADEMİK İLAN YÜKSEK ÖĞRETİMDEKİ BÜYÜK SORUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

KAEÜ açtığı doktor öğretim üyesi ilanı, sosyal medyada ve akademik çevrelerde tartışmalara yol açtı. İlanda belirtilen ifadeler, özellikle "alınacak kişi "ye yönelik olduğu düşünülen bir yazım tarzı nedeniyle eleştirilere sebep oldu

Gündem Yayın: 09 Aralık 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 09.12.2023 23:26:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından 9 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan,
Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi kadrosuna başvuracak adaylarda; “Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Doktorasını yapmış olmak, toplumsal hareketlilik ve göç alanında TAMAMLADIM. Güvencesiz istihdam, toplumsal hareketlilik araştırmaları metodolojisi konularında çalışmalar yapmış olmak”. şartı aranmıştır.

Doktorasını tamamlamış araştırma görevlisi için,
Doçentlik ünvanı almış doktor öğretim üyesi için,
Profesörlük süresi dolmuş doçent için “onu tarif eden” özel şartlarla 85 milyonun başvurusuna duyurulmak üzere Resmi Gazete’de ilan yayımlanmaktadır.

İlan şartlarının adaydan alındığı ve Resmi Gazete’de ilan edilerek herkesin başvurusunun beklendiği bir durum olsa olsa komedi filmi olur.

Nereden tutarsanız tutun elinizde kalacak bir durumu üniversiteler uzun süredir işletmeye devam etmektedir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bu konuda denge, denetim ve koordinasyonu sağlamak yerine sistemi kitlemektedir.

İçeriden yükselmeyi teşvik edecek mekanizmaları desteklerken, bir yandan da ilanlarda kişiye özel şartların yer almamasını istemektedir.

Yani içerideki kişiyi alın ama sosyal medyaya düşmeyin demektedir.

Sorunu çözmek için birçok yol denenebilir. Biz sadece bir tanesini önerelim.

Üniversitelerin öğretim üyesi atama kriterlerinde kaliteyi yükselten şartlar yükseköğretim kurumlarının kuruluş yılları ve bilim disiplinleri arasındaki farklılıklar dikkate alınmak suretiyle zorunlu hale getirilmelidir. Öğretim üyesi kadrolarına atama kriterlerinde kalite artırıcı koşullar getirildikten sonra bu koşulları içeriden sağlayan adaylar resmi gazete ilanı olmaksızın “BAĞIMSIZ” (adayın belirlemediği) jüri değerlendirmelerinin önerileri doğrultusunda doğrudan atanabilmelidir.

Üniversitelerin yalnızca kurum dışından alacağı kişiler için Resmi Gazete üzerinden ilan vermesi şeffaf alımların önünü açabilecektir.

Çözüm bu kadar, sadece yapacak rasyonel ve güçlü bir irade gerek.

Umarız daha vahim ilan şartları görmeden bu sistem yeniden kurgulanır

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.