grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Tüm işsizlik türlerinde kadın işsizliği erkek işsizliğinden yüksek

DİSK-AR, tarafından yayımlanan 'İşsizlik ve İstihdamın Görünümü' raporunda kadın işsizliğinin tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olmaya devam ettiği belirtilirken geniş tanımlı işsizlikte kadın işsizliğinin erkek işsizliğinden 12,6 puan yüksek

Gündem Yayın: 12 Kasım 2023 - Pazar - Güncelleme: 12.11.2023 20:44:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR), Eylül 2023 dönemini kapsayan ve TÜİK tarafından yayımlanan işsizlik verilerine ilişkin ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü’ raporunu yayımladı.

 
TÜİK verilerine göre, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 12,3 olarak tahmin edildi. DİSK-AR tarafından yayımlanan raporda ise kadın işsizliğinin tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olmaya devam ettiği belirtildi.

TÜİK verilerine göre eylülde işsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori yüzde 29,9 ile geniş tanımlı kadın işsizliği olmaya devam ederken ikinci yüksek işsizlik kategorisi yüzde 22 ile genç kadın işsizliği oldu.

Türkiye'de kadın işsizliğinin erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ettiği belirtilen raporda kadınların istihdama erişiminde önemli kısıtlılıklar içerdiği kaydedildi. Diğer bir yandan ise istihdamda olan kadınların çalışma koşullarının kötüye gittiği belirtildi.

İşsizlik Türleri (Mevsim Etkisinden Arındırılmış) (Eylül 2023) (Yüzde) Kaynak: DİSK-AR

4 AYRI İŞSİZLİK TÜRÜNDE DE KADIN İŞSİZLİĞİ YÜKSEK

DİSK-AR’ın raporunda “TÜİK tarafından açıklanan dört ayrı işsizlik türünde de kadın işsizliği erkek işsizliğinden oldukça yüksek seyrediyor” ifadelerine yer verildi.

Eylül 2023 itibarıyla kadınlarda mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 448 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 133 bin olarak gerçekleşti. Erkeklerde ise dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 721 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 184 bin oldu.

Eylül 2023'te mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 12,3 olarak gerçekleşti.

Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 17,3, kadınlarda ise yüzde 29,9 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 12,6 puan olarak gerçekleşti.

Eylül 2023'te zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 13,1 iken kadınlarda yüzde 17,8 olarak gerçekleşti.

İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 11,9 iken kadınlarda yüzde 25,2 seviyesinde oldu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.