grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu

Kırşehir’in Mucur ilçesinde 152 bin hektar alanda, 187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü, tamamen kurudu. Kuraklık nedeniyle bölgede yetiştirilen cevizde de rekolte düşüşü yaşandı.

Yaşam Yayın: 02 Kasım 2023 - Perşembe - Güncelleme: 02.11.2023 23:54:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

İç Anadolu Bölgesi’nin su kaynaklarından Seyfe Gölü tamamen kurudu.

 
187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu - 2

 

Göl, 1989’da 1’inci derece sit alanı, 1990’da tabiat koruma alanı ilan edilirken, 1994’te de Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası düzeyde korunma altına alındı.

187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu - 3

152 bin hektarlık alanda, 187 kuş türüne ev sahipliği yapan göl, yağış almaması ve sondaj kuyularının fazla olması nedeniyle tamamen kurudu.

187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu - 4

Göl kuruyunca ilçede yetiştirilen cevizin rekoltesi düştü.

 
187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu - 5

Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Mustafa Bağ, gölün tamamen kuruduğunu belirterek, “Gölün kurumasından bölgedeki tarımsal alanlar, yoğun şekilde etkileniyor. Bunların başında otsullar ve bölgede yapılan meyve tarımı var. Bir orman bitkisi olan ceviz de gölün kurumasından en çok etkilenen yiyeceklerin başında geliyor.” diye konuştu.

187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu - 6

Kuruyan gölden tarım alanlarının etkilendiğini söyleyen Bağ, bölgedeki hatalı su kullanımının da gölün kurumasında etkili olduğunu söyledi.

187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu - 7

“Bu kuruma ile sadece göl ve göl faunası zarar görmüyor. Bölgedeki tarım alanları da büyük zarar görmekte. Bunların başında bölgede yapılan hububat ile sulu tarıma dayalı olarak yapılan pancar etkileniyor. Nem oranının düşmesi ile cevizlerin verimi, rekoltesi ve kalitesi düşüyor.” diyen Bağ, “Kurumuş gölde nem değil; tuzul atmosfer ortaya çıkıyor. Tuzulun rüzgarın etkisiyle ekili alanlara, meyve bahçelerine sirayet etmesi; doğrudan doğruya verime etki yapıyor. Çünkü tuz, bitki için en büyük zarar.” ifadelerini kullandı.

 
187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu - 8

Bölgedeki su kuyularının kontrol altına alınması gerektiğine vurgu yapan Bağ, “Çiftçi üretim için kuyu açmış ve yasal olan derin kuyulardan su çekmeye devam ediyor. Mucur ilçesi, buradan içme şebeke suyu çekiyor. Bunlar, ortadan kaldırılmadığı sürece Seyfe Gölü'nü besleyen kaynakların göle ulaşması mümkün değil.” dedi.

187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kurudu - 9

Bölgede ceviz üreticiliği yapan Necip Dinçer de durumdan şikayetçi. Dinçer, “Ceviz üretimi sadece Kaman'da değil; Kırşehir'in ilçelerinde de yapılmaya başlandı. Seyfe Gölü dolu olduğunda, cevizden daha çok verim alıyorduk. Ama Seyfe Gölü boşaldığından beri verim alamaz olduk.” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.