grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

ÇENE BÖLGENİZDE AĞRI MI HİSSEDİYORSUNUZ?

Ağzınızı kapattığınızda veya ısırırken, dişleriniz düzgün konumlanmıyorsa, uygunsuz kapanış denilen duruma sahip olursunuz.

Sağlık Yayın: 02 Ocak 2024 - Salı - Güncelleme: 02.01.2024 21:11:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 

 

Ağzınızı kapattığınızda veya ısırırken, dişleriniz düzgün konumlanmıyorsa, uygunsuz kapanış denilen duruma sahip olursunuz. Üst üste binen, çarpık veya genel olarak yanlış hizalanmış dişler, bazı dişlerin karşıt diş grubuna, yani alt dişlerin üst dişlere karşı doğal olmayan bir şekilde durmasına neden olur. Bu olduğunda çene eklemine çok fazla baskı oluşur ve ağrılı çene sorunlarına neden olabilir.

Çene ekleminin, yani Temporomandibular Eklem(TME), kas, lif, disk ve kemiklerden oluşan karmaşık bir yapı olduğunu ifade eden Doç. Dr. İlhan Metin Dağsuyu, bu yapının doğru çalışmadığı durumlarda çene eklemi bozuklukları ortaya çıkabileceğini paylaştı.

Çene eklemi rahatsızlığı meydana geldiğinde, bir an için çene yerinden fırlayacakmış ya da kilitlenecekmiş gibi olur. Bazı durumlarda yemek yerken, konuşurken ya da dinlenme halinde ağrı oluşur, ağız çok geniş açılamayabilir, bazen de eklemlerden ses gelir.

Ortodontik tedaviler, dişlerin yanlış hizalanmasını çözebilir ve uzun süreli çene ağrısının giderilmesini sağlayabilir. Ortodontik tedavi, çarpık, yanlış hizalanmış veya üst üste binmiş dişlerin daha iyi hizaya getirilmesini sağlar. Dişler düzgün bir şekilde hizalandıkça, dişlerin gıcırdaması durdurulur ve çene ağrısına neden olan sürekli basınca maruz kalmaz.

Doç. Dr. İlhan Metin Dağsuyu, ’’ Diş hekiminize başvurduğunuzda, sizi muayene ettikten sonra tedavi için hekiminiz gece plakları veya splint (ısırma plağı) adı verilen apareyler kullanabilir. Semptomlarınız diş sıkma ve gıcırdatmadan (Bruksizm) kaynaklanıyorsa, ağız ölçünüz alınarak size özel yapılan bu splint (gece plağı) geceleri üst dişlere takılarak sürtünme ve baskıyı azaltılabilir. Bir diğer yöntem ise kas ve eklem içine yapılan Masseter Botoks uygulanabilir. Bu yöntem de kaslarda rahatlama sağlayabilir. Bu tedaviler yeterli olmamış ve sorun devam ediyorsa ortognatik cerrahi tedavi yöntemine başvurulabilir.’’ dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.