grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Konut satışları durma noktasına geldi! Kredi kampanyası bekleniyor

Türkiye'deki konut satışlarının son bir yılını inceledi ve ipotekli konut segmentinde yeni bir yükseliş trendine işaret ediyor. Beklenen finansal düzenlemelerin konut satış hacimlerini artırması öngörülüyor.

Ekonomi Yayın: 17 Aralık 2023 - Pazar - Güncelleme: 17.12.2023 01:03:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

2023'ün ilk 10 ayında Türkiye genelinde toplam 993,835 konut satıldı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre 166,018 adetlik bir düşüşü gösteriyor ve konut satışlarındaki düşüş oranı yüzde 14 oldu. Ortalama konut satış fiyatı ise Kasım 2023 itibariyle bir önceki aya göre yüzde 4, son üç ay içinde ise yüzde 14 artarak 3 milyon 60 bin 980 TL'ye yükseldi.

Konut fiyatlarındaki bu artış, konut sahibi olmak isteyenler için erişimi zorlaştırırken, kredili konut satışlarında 2023 yılında yüzde 31'lik bir düşüş yaşandı. Bu dönemde ipotekli konut satışları toplam satışların yüzde 17'sini oluşturdu, bir önceki yılın aynı döneminde ise bu oran yüzde 21 idi.Geçen iki yılda konut satışlarında sürekli dalgalanma yaşandığı görülüyor. Her iki yılın ilk çeyrekleri bir artış eğilimine sahne oldu. Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, analizi değerlendirerek, kredi maliyetlerinin artmasının ve krediye erişimin zorlaşmasının ipotekli konut satışlarındaki dalgalanmaların temel nedenleri olduğunu belirtiyor. Ayrıca, konut üretim maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarındaki yükselişi etkilediğini vurguluyor. Öğüt, 2024 yılında beklenen yeni kredi desteğiyle kredi satış adetlerinin ve kredili konut satış adetlerinin artmasını öngörüyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.