grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Emekliye Yüzde 42 Müteahhite Yüzde 91

Kırşehir'de yapımı gerçekleştirilen Yeni Hastane binasının yapım maliyeti 1 yılda yüzde 100'e yakın arttı.

Gündem Yayın: 22 Ocak 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 22.01.2024 20:35:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Kırşehir'de yapımı tartışma konusu olan ancak dönemin milletvekili Mustafa Kendirli'nin ısrarlı tutumu sonucu yapımına başlanan yeni hastane binası 2023 yılında 1 Milyar 329 Milyon TL'ye ihale edilmişti.Hastane binasının tamamlanması gereken tarih ise 3 Mayıs 2025 olarak belirlenmişti.

Ancak söz konusu hastane binasının 2021 yılında yapılması planlanmış ve hastanenin yapım maliyeti 280 Milyon TL olarak hesaplanmıştı.

400 yataklı hastane bir türlü ihale edilmeyince 2022 yılında yüksek enflasyon ile birlikte projenin maliyeti 600 Milyon TL'ye yükseldi.

Son olarak ise 2023 yılı içinde proje 1 Milyar 329 Milyon TL'ye ihale edildi.Böylece 2 yılda hastanenin gecikmesinin devlete olan maliyeti yaklaşık 5 kat artmış oldu.

Yapımı devam eden Hastane binası için 2024 yılı yatırım programında yeniden değerleme yapıldı ve proje maliyeti 2 milyar 540 Milyon TL'ye çıkarıldı.

Böylece proje maliyetindeki artış 1 yılda yüzde 100'ü buldu.

TUİK verilerine göre inşaat maliyet artış endeksi yaklaşık yüzde 50 ancak Kırşehir yeni hastane inşaatının hangi kriterlere göre yüzde 100'e yakın bir maliyet artışı sağlandığı merak ediliyor.

Söz konusu artış oranı göz önüne alındığında proje maliyetinin 2025 yılı için 5 Milyar TL'ye yükseltilmesi işten bile değil.

2019 yılında 150 yataklı ek bina ve mevcuttaki 300 yataklı hastane binası ile birlikte 550 yatak kapasite ile hizmet vermek yerine 400 yataklı hastane yapımı, başlı başına fiyasko iken söz konusu gecikmeler nedeniyle devletin de milyarlarca TL zarara uğratılması kamudaki plansızlığı ve programsızlığı gözler önüne seriyor.

Yeni hastane binasının hizmete girmesiyle birlikte henüz yeni olan mevcut hastane binasının ise atıl kalması söz konusu.

Mevcut hastane binasının atıl kalması söz konusu iken eski devlet hastanesi arazisine yeni ASM yapılması ise başlı başına rezalet.

Ayrıca eski devlet hastanesi arazisinin saçma sapan bir ASM binası ile niteliğinin yitirilmesi ise ''hangi akla hizmet edildiği?''  sorusunu akıllara getiriyor.

Nitekim atıl kalacağı düşünülen mevcut hastane binasının ek binası dahi ASM olarak hizmet verebilecekken yeni yeni binalar yapılarak birilerini zengin etme ve bu israf düzeninin artarak devam etmesi kamuoyunu endişelendiriyor.

İsrafın yanında kaynak bulabilmek adına sürekli özelleştirmeler ve satışlar ise ülkenin nasıl bir uçuruma itildiğini gözler önüne seriyor.

Ömer Duran

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.