grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Üniversitemizde İpek Üretimine Katkı Sağlayacak Bir Proje Hayata Geçiriliyor

Bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşmayı önceleyen, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yürüten, geliştirdiği eğitim ve kalite yönetim sistemleri ile model alınan bir üniversite olan Ahi Evran Üniversitesi, bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Gündem Yayın: 17 Mayıs 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 17.05.2023 22:18:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 

Bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşmayı önceleyen, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yürüten, geliştirdiği eğitim ve kalite yönetim sistemleri ile model alınan bir üniversite olan, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yaş koza ve tohum üretiminde dünyada ilk 10’da yer alan ülkemizde, ipek üretimine daha fazla destek olmak adına Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi “Dut Bahçesi Tesisi Kurulum Projesi” kapsamında bir çalışma yürütüyor.

Dut Bahçesi Tesisi Kurulum Projesinin yürütücüsü Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül Filik proje hakkında bilgiler verdi. Kırşehir’de ipekböceği yetiştirilmesi konusunda öncü ve örnek olmak, küçük aile işletmelerine katkı sağlamak amacıyla projenin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (AHİTUAM) tarafından desteklendiğini anlatan Filik, Dut Bahçesi Tesisi Kurulum Projesi kapsamında üniversitemiz yerleşkesi arazisinde yaklaşık 4 bin m2’lik bir alana S.S. Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinden temin edilen 600 erkek dut fidanından oluşan Dut Bahçesi Tesisi kurulduğunu dile getirdi. Dut bahçesi tesisi kurulumunda kullanılan dut fidanlarının ayrıca peyzaj amaçlı kullanılan fidan olması sebebiyle üniversitemiz yerleşkesinin görünürlüğüne de ekstra katkısı olacağını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül Filik, konuşmasına şöyle devam etti:

“2 yılın sonunda dut ağaçlarının büyümesiyle ‘İpekböceği Yetiştirme Böcek Evi Projesi’ hazırlanarak ilk etapta yıllık 500-600 kg koza üretimi hedeflenmektedir. Dut bahçesinden elde edilecek dut yaprakları bir üretim döneminde ortalama 15 kutu (1 kutu=20 bin) böcek yetiştirilmesine olanak sağlayacaktır. Bir kutu böcek beslenmesi amacıyla gerekli olan 40 adet ağaçtan toplanan yaprakla 30-35 kg yaş koza üretimi gerçekleşmektedir.”

 

Dut yaprağının ipekböceğinin beslenmesi döneminde sürekliliğinin sağlanmasının dut ağacının varlığına bağlı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül Filik, kıraç alanlarda dahi yetişebilme kabiliyetine sahip olan erkek dut ağacının Kırşehir’de yeni yatırım yapmak, farklı iş sektörleri arayan girişimciler veya dezavantajlı kadınlar için bir örnek olma potansiyeli bulundurması bakımından da ayrıca bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemiz merkez yerleşkesi içerisinde kurulan Dut Bahçesi Tesisinde incelemelerde bulundu. Dut ağaçlarının İpekböceği beslenmesinde en gerekli besin olduğunu anlatan Rektör Karakaya, ilimize ve üniversitemize kurulan Dut Bahçesi Tesisinin hayırlı olmasını temenni etti. Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt ile Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük de Dut Bahçesi Tesisi ziyaretinde Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya eşlik etti. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.