grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Kırşehir'de Hititlere Ait En Önemli Yerleşimlerinden : Yassıhöyük

Kırşehir'in belki de en az bilinen tarihi yerlerinden birisi de Yassıhöyük.2008 yılında japonlar tarafından yapılan kazı neticesinde burasının çok önemli yerleşim noktası olduğu dile getiriliyor.

Gündem Yayın: 21 Ağustos 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 21.08.2023 22:57:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Kırşehir'de yüzlerce höyük bulunuyor.Bu höyüklerin her biri tarihe ışık tutacak çok önemli tarihi birikimleri barındırıyor.Kırşehir'in kavşak bir noktada bulunması nedeniyle ticaret yollarının en önemli güzergahlarından ve yerleşim yerlerinden birisi olduğu gerçeğini karşmıza çıkarıyor .Kırşehir'deki en önemli höyükler ise merkezde bulunan Kalehöyük, Kaman Çağırkan Kasabası yakınlarındaki Kalehöyük ve Çayağzı (Cemele) yakınlarındaki Kırşehir-Ankara karayolu üzerinde bulunan Yassıhöyük.Ancak yassıhöyük diğerlerine nazaran daha az bilinen bir tarihi nokta.2008 yılında Japonlar tarafından yapılan kazılarda çok önemli eserlere ulaşılmış.Hitit dönemine ait önemli eserlere ulaşılan Yassıhöyük, Japonlara göre çok önemli Hitit yerleşim noktalarından birisi ancak Kırşehir'in çok önemli bir tarihi bölge olduğunu belgeleyecek ve ciddi bir turizm bölgesi haline getirebilecek bu yerleşim noktasıyla ilgili 2008'den bu yana Japonların yaptığı çalışma dışında herhangi bir çalışma yapılmamış.Japon Masako Omura, yassıhöyükte, Kraliyet Sarayı ve Tapınak olduğunu dile getiriyor.

 

KRALİYET SARAYI VE TAPINAK

Japon Masako Omura, Yassıhöyük'te yapılan kazılarla ilgili bağlı bulunduğu kuruluşa ait internet sitesinde yaptığı değerlendirmede şu ifadelere vermiş : 

Höyüğün tepesi, bir sur kalıntısı olduğu düşünülen yüksek, gömülü yapılarla çevrilidir ve görünen duvarın içinde, diğer üç yüksek alan görülmektedir. Manyetik araştırma, en yüksek kısımda, bir kraliyet sarayı veya bir tapınak olduğu düşünülen - 45~50 m uzunluğunda ve 40 m genişliğinde - muazzam bir yapı olduğunu gösterdi. Büyük yapıya bağlı olduğu düşünülen küçük yapılar ve başka bir büyük yapıya ait parçalar da tespit edilmiştir.

Yüzey toplama çalışmaları sırasında Demir Çağı'na (Kaman-Kalehöyük'te II. Tabaka paralel) ve MÖ 2. binyıl veya Tunç Çağı ortalarına ait çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Manyetik yüzey araştırmasında belirtilen muazzam yapının tarihi doğrulanamıyor, ancak iki olasılık önerilebilir: MÖ 2. binyılın ilk yarısı veya MÖ 1. binyılın ilk yarısı. Ayrıca Yassıhöyük, büyüklük olarak Açemhöyük ve Kültepe ile karşılaştırılabilir.O dönemin önemli bir yerleşim yeri olduğu ; yerel halkın Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne getirdiği geç Hitit hiyeroglif yazısıyla yazılmış bir kurşun belgenin bulunmasıyla güçleniyor.

2008 yılında Yassıhöyük'te yapılan araştırma, Japonya Bilimi Teşvik Derneği'nden Bilimsel Araştırmalar İçin Yardım Hibesi ile yürütülmüştür.

 

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.