grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

PERTOL İŞ KIDEM TAZMİNATINA DOKUNMA

Ülkenin emekçileri kıdem tazminatı hakkını korumak için harekete geçti: Peki, bu hak neden bu kadar önemli?

Gündem Yayın: 06 Ekim 2023 - Cuma - Güncelleme: 06.10.2023 22:35:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kırşehir Emek ve Demokrasi Platformu, Petrol-İş Kırşehir Şubesi'nin liderliğinde, Kırşehir Cacabey Meydanında kıdem tazminatı hakkının önemini vurgulayan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Ülkenin fabrikalarında ve tesislerinde gece gündüz demeden çalışan emekçiler, ekonomideki günübirlik politikaların ve yüksek enflasyonun etkisiyle alım güçlerinin düşmesinden dert yanıyor. Bu durum, emekçilerin haklarına olan taleplerini daha da önemli hale getiriyor.

“Gerçeği yansıtmayan TÜİK fiyat istatistikleri, işçiden alıp sermayeye aktarmanın bir aracı haline geldi.”

Emekçiler, ekonomik büyümenin faydalarından yeterince pay alamadıklarını, şirketlerin kâr rekorları kırarken kendi gelirlerinin azaldığını ifade ediyor. Talepleri arasında, ürettikleri değerden adil bir pay alabilmek yer alıyor.

Emekçilerin bu sorunlarına rağmen, kıdem tazminatı hakkı yeniden gündemde. Eylül başında açıklanan Orta Vadeli Program’da, işverenlerin de katkı sağladığı yeni bir fonla Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulması planlanıyor. Ancak, bu sistemin kıdem tazminatıyla ilişkilendirilmesi endişeleri artırıyor.

“ Sağlık hizmetinin piyasaya açılmasından sonra, sosyal güvenlik sistemi adım adım özelleştirilecek, emeklilik hakkı devletin yükümlülüğünden çıkarılıp bireysel birikim fonlarına devredilecek…”

Kıdem tazminatının iş güvencesi sağlayan işlevinin ortadan kaldırılması ve ücretin bir parçası olarak görülen bu hakkın piyasa koşullarına bırakılması, emekçilerin endişe duyduğu konular arasında. Kıdem tazminatı, çalışanların son ve en önemli kazanımı olarak görülüyor.

Kıdem Tazminatında Talepler

Emekçiler, kıdem tazminatının koşullarının iyileştirilmesi için belirli taleplerde bulunuyor. Bu talepler arasında tavan uygulamasının kaldırılması, 1 yıl çalışma şartının kaldırılması ve her türlü işten çıkarma durumunda kıdem tazminatının ödenmesi yer alıyor.

Emekçiler, bu hakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtiyorlar.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.