grandpashabet giriş grandpashabet sinavmerkezi.org bahis siteleri

Kazım Ceylan, ''Kırşehir Ahiliğin ve Türklüğün Merkezidir''

Ceylan,'' bizim medeniyetimize kalite, ilk önce Ahilik Sistemi ile gelmiştir''

Gündem Yayın: 27 Eylül 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 27.09.2023 21:48:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Akademisyen ve Yazar Kazım Ceylan, Haber Türk ekranlarında yayınlanan Oylum Talu ile Burası Hafta sonu programında Ahiliği anlattı. Kazım Ceylan'ın, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran'ın hayatını anlatarak başladığı programda Ahiliğin o dönem neden kurulduğuna değinildi.Kazım Ceylan, Ahiliğin ; toplumun bütün katmanlarını kapsayan bir teşkilat olduğunu dile getirerek, '' Sadece bir meslek teşkilatı değil, bir medeniyet hareketidir, devlet felsefesidir, bir eğitim modelidir , iktisadi-ticari modeldir ve ahlakı esas alan bir modeldir'' dedi.

Kazım Ceylan daha sonra Ahilik teşkilatının nasıl işlediğini ve Ahilerin nasıl yetiştirildiğine dair bilgiler verdi. Ahilikte mükemmeliyetçiliğin esas olduğunu kaydeden Ceylan,'' bizim medeniyetimize kalite, ilk önce Ahilik Sistemi ile gelmiştir'' dedi. Ahilerin ''ahlakı'' kurumsallaştırarak başarılı olduklarını kaydeden Ceylan, '' sistem doğruluğu, dürüstlüğü, hakkı ve adaleti getiriyor. Ahiler, önce adaleti esas almışlardır. Adil bir yönetim , Ahiliğin esasıdır. Ehliyete ve liyakata mutlak suretle önem vermişlerdir. Devamlı olarak işi bilenlerle istişare etmişlerdir ve her işte ahlaki esasları esas almışlardır.

Teşkilatın merkezi Kırşehir'dir. Çünkü o dönemde Ahi Evran Veli, Halil İnalcık'ın ifadesiyle ; Türklüğün merkezi, Türkmen yurdu ve Konya'daki Moğol ve Fars Kültürüne karşı Kırşehir'de milli bir duruş sergilemiştir'' sözlerini kaydetti. Kazım Ceylan, Ahiliğin merhameti de esas aldığını kaydederek kurulan Ahiler tarafından kurulan vakıflardan ve uygulamalarını anlattığı programda Ceylan, ''Ahiler Anadolu'yu imar etmişlerdir.Kervansaraylar, Camiler, Hanlar, Hamamlar... Hepsi ama hepsi Ahilerin bizim medeniyetimize hediyeleridir'' ifadelerini kullandı.

Akademisyen ve Yazar Kazım Ceylan programda, Oylum Talu'nun sorusu üzerine kimlerin Ahiliğe kabul edilmediklerini anlatan Kazım Ceylan, birisi esnaflar tarafından diğeri ise üniversite öğrencileri tarafından edilen 2 ayrı Ahilik yeminini Haber Türk ekranlarında okudu. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendisinden , ''Ahiliğin Devlet Hayatına uygulanması'' ile ilgili rapor istediğini dile getiren Kazım Ceylan, '' 30 esaslık bir rapor takdim etmiştim kendisine. Öncelikle eğitim sistemi düzgün adam yetiştirmeli ve devlet hayatında bütün işler ehliyet, liyakat ve adalet esasıyla yerine getirilmeli demiştim ve çok beğenmişti'' dedi.

#
Yorumlar (1)
ARAPLILI
29.09.2023 16:12
ABİ BU ADAM ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİLER TARAFINDAN SEVİLMEYEN Bİ ZATTI.BİZE ÜNİVERSİTEDE HİÇ BİR KATKISI OLMADI...KIRŞEHİR TÜRKLÜĞÜN MERKEZİ DİYOR...OĞLUM TÜRKLÜĞÜN MERKEZİ ORTA ASYA ORTA ASYA....ANADOLU HALKLARIN BİR ARADA YAŞADIĞI BİR COĞRAFYA..
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.